Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
© Ingår i "Litterära brottstycken"(franska delen) Omslagsdesign av © Sten Wiking


FR TEOLOGI TILL PROFAN VÄRLDSÅSKÅDNING

Som den 1:e bland de mer uppmärk-
sammade franska trubadurer
i poetisk folkvisediktning övergav
Adam De La Halle 1237-1288
sin påbörjade teologiska bildning
för den mer profana diktning av
folklustspel som Halle introducerade
i fransk tradition.

Som han även ansåg äktenskapets
bojor av förpliktelser,
hämmande en utvecklande karriär,
hängav han sig istället som
hovpoet åt Robert II av Artois,
inför vilken han på beställning
levererade sådant material vilka
utgjorde förstadiet till de större
operetter,av vilka kompositörer
som Mozart,Beethoven mfl uppförde.

Halle var trogen sin uppdragsgivare
som hovpoet till sin död.

*




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 310 gånger
Publicerad 2019-04-02 16:56



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP