Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


© Ingår i "Litterära brottstycken"Omslagsdesign av Sten Wiking.


EN ATEISTS VALSPRÅK

Paul Henri Holbach tysk-fransk filosof
1723-1789 framstod som en av 1700-
talets mest kritiska encyklopedister,
under upplysningstidens nya filosofi,
där valspråket var alla människors rätt
och möjlighet tänka självständigt,
vilket provocerade till att kritiskt ifråga-
sätta politiker och andra auktoriteter.

D`Holbach var den som mest "stack ut"
i sin egenskap av ateist,vilket var ett
våghalsigt ställningstagande för sin tid.

Hans ateistiska skrifter som utgavs
under pseudonym spårades till Holbach
av kyrkans män,och brändes på bålet
av inkvisitionen,
och om han varit kvinna hade han gått
samma öde till mötes,
och bränts som häxa.

*




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 239 gånger
Publicerad 2019-04-12 04:29



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP