Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


© Ingår i "Litterära brottstycken" Bokomslagets design från "Korsfararen" av Sten Wiking ©


VIKINGAHÖVDINGENS KVÄDE

Islands vikingahövding Egil Skallagrimsson
( omk:900-992 )
vars skaldekväden tillskrivs honom
som Nordens skaldefader,
var även en diplomatisk strateg i stridskonst.

Dock utvandrad till Island fr Norge efter en
dispyt med kung Harald,
var en diplomatisk strategi och ingen flykt.

Många av Egils sorger och utmaningar,
löstes inte enbart med svärdet,
utan även med skrift,i vilket han i båda
fallen var väl förtrogen.

Skallagrimssons släkt ansåg att en riktig
Viking hellre dör i strid än av ålderdomlig
svaghet och borttynande,
och som skriftlärd och diplomatiskt lagd,
försökte han,
och i de fall det inte bet fick svärdet tala.

Detta för att hamna i "Asagård"
och inte i "Helheim" som lär vara ett
obekvämare ställe.



*




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 225 gånger
Publicerad 2019-04-22 03:15



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP