Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Tema, skola. Skrivarsidan.nu.


Om ett år skulle jag börja i skolan. 1955.

- Mor, hur e det å gå i skolan?, frågade jag.
Jag var nog ungefär fem år och jag visste att man skulle börja i skolan det året man fyllde 7.
Mor berättade om lärarinna, skolbänk, skolkamrater, att jag skulle få sjunga där och ha gymnastik, att jag skulle åka få skolbil varje dag. Det skulle bli så spännande.
Tänk att jag var så stor att jag skulle börja skolan!
Jag hade två kusiner, Anita och Berit, de var ett helt år yngre än vad jag var, så små de var!
Jag fantiserade mycket om hur det kunde vara i skolan.
Jag såg för mitt inre en flicka klädd i röd, skotskrutig kjol, med ljusa flätor, GÅ där i skolsalen bredvid en skolbänk. Det var inte jag, jag hade vare sig flätor eller skotskrutig kjol. Det var en bild som kom fram i mitt huvud. Det hette ju att GÅ i skolan, då GICK man såklart omkring i skolsalen. Var fick jag bilden av kjolen ifrån? Var fick jag bilden av en skolbänk ifrån? Mor sydde våra kläder, veckade kjolar var inget som mor hade möjlighet att sy. Vi hade en postorderkatalog, kanske jag fått bilden därifrån?
Men skolbänken? Jag hade inte varit i en skolsal någon gång.
Far hade lärt mig bokstäverna och mor hade lärt mig att räkna till 100 och jag kunde skriva mitt namn och min brors namn, jag hade lärt mig sjunga "tryggare kan ingen vara". Jag tyckte att jag var väl förberedd.
Än var det ett år kvar...




Prosa av Cikoria Blå VIP
Läst 143 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2019-08-21 07:14



Bookmark and Share


  Öknens Ros VIP
Hoppfulla förväntningar inför skolstart, väl förberedd i god tid.
2019-08-21
  > Nästa text
< Föregående

Cikoria Blå
Cikoria Blå VIP