Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Segling till Murmansk under Sovjettiden


Murmansk

Vi gick på trasiga gator
stinkande bussar for förbi
fulla av grå trista människor
med fårade anletsdrag

Huset hans mamma bodde i
var flagat med trasiga väggar
vi klev in i en port,
ett ljud från någon i källaren hördes
Alexander röt till och det tystnade

Trapporna var slitna och smutsiga
hissen var trasig vi fick gå upp sju trappor
ledstången hängde löst
Hans mamma såg ut som en typisk rysk gumma
med blommigt förkläde och mörka kläder
Vi var väntade , hon kysste mig på bägge kinderna
och sade zhelannyy, välkommen

Lägenheten hade tunga mörka gardiner,
möblerna var av mörkt trä ,
överallt fanns det svartvita
fotografier i guldramar på människor
En TV stod på hela tiden

Hon talade bara ryska , Alexander översatte,
det är knapert här men jag har det bra ändå
sade hon, ett foto på byrån var på hennes man i
uniform med många medaljer på bröstet
Min mamma får sin pension från armen
sade Alexander och den är ganska bra i jämförelse

De luktade underbart av nybakade piroger
stolt tog hon fram en flaska ketchup,
en karaff med vodka och tre dricksglas
stod på bordet, jag trodde först det var vatten
i karaffen
Vi åt piroger och drack vodka skålade för
våra fosterland och för fred.
















Prosa (Kortnovell) av Kungskobran VIP
Läst 189 gånger och applåderad av 10 personer
Publicerad 2019-09-11 14:10



Bookmark and Share


  Respons VIP
En välskriven text där det känns som att jag fick följa med hem till familjen i lägenheten.
2019-09-16

  Blomma-Stjärna VIP
detaljrikt och fängslande berättat!
2019-09-12

    Sefarge VIP
Imponerande minnesrik
färgsatt Skrivelse.trots
vandring inuti grå
-hetens diktatur!
;)



2019-09-12

  henke_r
Vilka bilder du målar!
2019-09-11

  Öknens Ros VIP
Väl skrivet om miljö och människor i främmande land, detaljer som förstärker historien.
2019-09-11

  KattenKin VIP
Intressant text och bra berättat. Gillar detaljerna som piroger, ketchup och vodka. Det känns som min resa i Rumänien 1984, under Ceau?escus tid. Vi levde på kexchoklad.
2019-09-11

  Marita Ohlquist VIP
Intressant och lärorikt om ett besök i ett samhälle där diktarjaget inte inte kunde tänka sig att bo.
2019-09-11
  > Nästa text
< Föregående

Kungskobran
Kungskobran VIP