Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Det hela utspelades vid tiden för Sovjetunionens upplösning


Hamnkaptenen från Murmansk

Vi hade legat en natt i Murmansk hamn då
Alexander ,vår kontaktperson,
kom ner till vår båt tidigt på morgonen,
you have problems sade han,
hamnkaptenen har kallat till förhör kl 11,
det är bäst att jag följer med

På darrande ben gav vi oss i väg,
he is a powerful man sade Alexander
Hamnkaptenen hade sitt kontor i en sliten
vit tvåvåningsbyggnad
Vi klev upp för trappan på darrande ben,
Alexander var uppenbart nervös och det
gjorde det inte bättre för mig
Han brukade säga att livet i Sovjetunionen indelades i tre stadier
small problems, problems and big problems

Hamnkapten var en storvuxen jovialisk man med yvig mustasch,
en typisk ryss tänkte jag, han hälsade på oss och satte sig ner vid
kortändan av ett långt sammanträdesbord av mörkt trä
där det stod två telefoner
På väggarna hängde tavlor och fotografier av båtar
och krigsfartyg och diplom av olika slag
Genom de smutsiga fönstren skymtade hamnen,
vi fick en gest att sätta oss ner

Han spände ögonen i oss och sade på ryska,
Alexander översatte, You have violated Sovjet law
sailed into the harbour to early without permission and pilot.
Vi såg framför oss beslagtagning av båten,
fängelse böter, det syntes på hamnkapten att han njöt
av situationen.
Det var inte avsiktligt vi hade fin medvind sade jag,
Alexander översatte
Hamnkaptenen tittade på oss, det spelar ingen roll
ni skulle följt reglerna för insegling.

En olidligt lång tystnad inträffade ,vi tittade oroligt på varandra
hamnkaptenen reste sig långsamt upp ,
tittade på oss och sade med ett bullrigt skratt,
välkommen till Murmansk tog fram en flaska vodka och tre glas
Vi skålade, han gav oss presenter och sade
ni har brutit mot Sovjetisk lag men inte mot Rysk




Prosa (Kortnovell) av Kungskobran VIP
Läst 170 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2019-09-13 10:48



Bookmark and Share


  gunnnar nylund VIP
Gästvänligheten är en omtalad egenskap hos detta folk, men ryssar plågas nog av myndigheters makt-
missbruk å regler, de blir så outhärdliga att de ironiserar och
skämtar om dem för att stå ut.

Kul text!
2019-09-13

    ej medlem längre
Bra Du berättar!
2019-09-13

  ULJO
Intressant berättelse
2019-09-13

  KattenKin VIP
Så spännande och bra berättat, en top-notch-novell!
2019-09-13

  Öknens Ros VIP
Spännande, man undrar hur det ska gå, men det slutar ju lyckligt. Bra berättat.
2019-09-13

    Sefarge VIP
Utsökt skriven historia
Så kan det vara,ibland
Statsmakten är en sak
folkmakten en annan?
;)
2019-09-13
  > Nästa text
< Föregående

Kungskobran
Kungskobran VIP