Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Ingår i "Litterära brottstycken"


BETEENDEPSYKOLOGISKA ÖVERGREPP

Uppväxt på landet borde ett naturligt
beteende vara en del i en människas
uppfostran,
efter de livvsvillkor naturen förutsätter.

Men icke för den amerikanske författ-
aren B.F.Skinner (1904-1990)
som efter en misslyckad litterär karriär
tog klivet in i den psykologiska
världens outgrundliga dimensioner
med en doktorsexamen i psykologi,
där han genast började utforma sin
"Behaviorism" inom beteendeforskning
som även drabbade hans dotter
när faderns psykiska dominans
(övergrepp ?)
åsamkade henne en livslång psykisk
störning,
där verket "Walden two 1948"
lär ligga till grund för hans beteende-
psykologiska utsvävningar,
av medvetet och omedvetet beteende
i förhållande till inlärning
och vanebildning
kontra naturligt /onaturligt
beteende,
morot och piska,
i liknelsen lära hundar sitta,
och andra överförmyndarfasoner,
villket sällan behöver analyseras
utom i onaturliga fall,
därmed borde en varning utfärdas
mot sk beteendevetares
maktspråk inom psykologin,
som väl diktatorer använda sig av,
för att underkuva sig massorna.

*
Den förlängda märg vilken förbinda
lilla och stora hjärnan,vid ryggraden,
av vilka ryggradslösa är frikopplade
av naturen,och tänker icke alls,
utan gå på instinkt och vad som redan
är uttänkt,
äga ej heller personlig uppfattning
i vad som är ont eller gott.

Den ena hjärnan grönskar,
medan den andra är en öken,
av matematisk programmering
vid att allt börjar vid noll
och slutar vid noll,
medan högra är konstnärligt fantasifull
och drömmande.

Notarius publicus : Sten Wiking ©
*




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 375 gånger
Publicerad 2020-05-03 19:27



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP