Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

DET FANNS ALDRIG NÅGRA SK "HÄXOR"

Att rykten,skvaller och förtal väl kan
jämföras med pyromani,
när elden sprida sig och riskerar skada
på person och egendom,
medför att ansvaret vilar på den/ de
som anlagt branden.

Under slutet av 1400-talet till 1750,
brändes och avrättades i Europa
ca ; 30 000 människor för häxeri.

Det kom snart fram att det aldrig funnits
några häxor,
och att orsakerna varit dolda
inom inkvisitionen.

Ofta var det kloka,visa kvinnor
som på något vis
utgjorde ett hot mot kyrkan
och samhällets
strikta förhållningsnormer
som blev offer.

Den mest kända sk, häxa som bränts på bålet
var onekligen Jeanne D`Arc 1412-1431
sedermera helgonförklarad och skyddshelgon
för martyrer,soldater och fångar.

*




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 242 gånger
Publicerad 2020-01-26 15:55



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP