Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Rosenelden


det ofödda barnet blundar
men tittar ner på oss
det ofödda barnet väntar vid relingen
på att dra oss upp ur oceanen
det ofödda barnet lägger sig blödande
över höstlöv och nysnö
det finns nu en tid för sprickornas sista ömhet
då isen värms under och ovanifrån
kan du känna hur rummet justerar värmen
ser du mosaiken av gammal kärlek
ja, hur Messias böjer vår bur

 




Fri vers (Fri form) av Fredrik Axelsson
Läst 296 gånger och applåderad av 11 personer
Publicerad 2020-04-12 00:50



Bookmark and Share


  Lottie Ålhed VIP
Underbar mystik och väl valda metaforer
i fin dikt!
2020-04-14

  Rublev
Först, titeln ’Rosenelden’ är mycket vacker och väl vald! Laddad med mystik (passion, brinnande rosor, en eld som doftar) och ger en bra ingång till det som följer! För jag läser dikten som ett passionsdrama, med omkastade roller: Det ofödda barnet som Älskare, Hjälte och Befriare! Offerhandlingen, ”det ofödda barnet lägger sig blödande/över höstlöv och nysnö”, skapar förutsättning för helande och upprättelse: ”det finns nu en tid för sprickornas sista ömhet”. Just dessa ord drabbar mig starkast. Också det trasiga bär på möjligheter, också i det spruckna bor kärleken. Det finns en hemlig/helig förbindelse mellan offerhandling och de brustna, ett flöde av liv och kärlek. Med de avslutande frågorna öppnas det slutna upp till rymd, och jag som läsare uppmanas till lyhördhet: Kan du känna hur? Ser du?
Slutraden fördjupar ytterligare med en säregen och underbar metafor: Messias som Burböjaren! Ja här sammanlänkas ’Det ofödda barnet', som i sig är sinnebilden för yttersta sårbarhet och maktlöshet, med ’Den starke befriaren’, för vilken inga fängsel är omöjliga att bryta. En svindlande tanke!
2020-04-13

  överlevaren VIP
En förlösande text som föder hopp och tro om en bättre värld...
2020-04-12

    Sefarge VIP
Skör inlevelserik
Poesi!
:)

2020-04-12

  Ulf Carlsson VIP
Samma mystika och symbolistiska stämning som hos Erik Lindegren eller i en ortodox mässa. Här finns olika tolkningsmöjligheter. Jag läser dikten just nu som en vår- och uppståndelsepredikan!
2020-04-12
  > Nästa text
< Föregående

Fredrik Axelsson
Fredrik Axelsson