Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Utslagna


dagligen bevattnar jag henne
tusenskönan
med mitt vilda blod
hon som finns och glöms
i ett vi som klättrar på bergskammen

 




Fri vers (Fri form) av Fredrik Axelsson
Läst 1599 gånger och applåderad av 21 personer
Utvald text
Publicerad 2020-04-20 23:58



Bookmark and Share


  Rublev
Igen lyckas du att med få ord måla ett storslaget landskap och själsligt skeende. Så rikt på kontraster: avstånd – närhet, det vardagliga – ett våghalsigt äventyr. Metaforen att ’bevattna med mitt vilda blod’ är mycket stark och vacker! En ömsint passion (med stråk av förtvivlan). Den i mitt tycke tvetydiga titeln laddar dikten positivt! Slutraderna är gåtfulla, svårgripbara, men samtidigt känns de så självklara: ”hon som finns och glöms/i ett vi som klättrar på bergskammen”. En minne, en historisk notis, med djupgående inverkan på diktjaget, och på mig som läsare!

2020-04-23

  Gunnar Hilén VIP
Så många toner på ett och samma instrument....om man inte plockar itu dem...
2020-04-22

  Ulf Carlsson VIP

En strof med grammatisk mystik:

1.Pronominas enhet i "jag/mitt", "hon/henne", "vi".

2. Nominas dubbeltydighet i "tusenskönan","utslagna", "vilda blod", "berg(s)-kammen".

3. Verbens aktiva och passiva former i "bevattnar", "klättrar", "finns" "göms".
2020-04-22

    ej medlem längre
Underbar! Jag fastnar också direkt för det mångbottnade i din text och ditt personliga poetiska uttryck.
2020-04-21

    Max Poisé
Blickar upp mot berget och finner det ljuva...med dubbelbottnad betydelse, kan ta din text och applicera den i många sammanhang och ur kommer samma svar. Det som inte ges näring, kommer alltid dö.
Läst den några gånger och förundras!

2020-04-21
  > Nästa text
< Föregående

Fredrik Axelsson
Fredrik Axelsson