Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Jordens dag

Bilden tagen igår
i Norrsånna naturreservat
som är en gammal lövskogsbevuxen
slåtteräng i sluttningen ner mot sjön
Mycklaflon i Eksjö kommun.
Där vandrade jag igår på en stig
kantad av vitsippor.

 

Idag är det jordens dag
men också alla andra dagar
kunde vi väl tänka på
och vara rädda om
vårt hem här
på den blå planeten?

att känna vördnad
och tacksamhet
och inte fortsätta att misshandla
både människor och djur
helt i onödan
i egoistiska syften
men kanske också av
obetänksamhet

från stora djurmarknader
i Kina
till plågade varelser
i svenska djurfabriker
och ingen borde slå sig för bröstet
och peka finger
för vi är alla delaktiga
och skyldiga

att förstå att jorden
inte är oändlig
att vår bekvämlighet
och allt större konsumtion
gör vår jord
alltmer sårbar
och att vi alla har ett moraliskt ansvar
för vår livsstil

att försöka bidra till
att vända utvecklingen
till det bättre
nu i den elfte timmen
det kunde vi väl tänka på?




Fri vers av Eva Helene VIP
Läst 240 gånger och applåderad av 12 personer
Publicerad 2020-04-22 10:35



Bookmark and Share


  AiA Maria den fria
Tack!

Livsavgörande val att göra -i nu !
2020-09-26

  anits VIP
Kloka och tänkvärda ord i dessa dagar när ingenting är normalt.
2020-07-01

  Bibbi VIP
Ja " det kunde vi väl tänka på?"
2020-06-13

  Anya VIP
Kloka ord i en ytterst känslig tid, fortfarande. Tack för att du bjuder på både ord och bild. Vackra omgivningar.
2020-06-12

  ResenärGenomLivet VIP
En viktig brandfackla som alla borde läsa och tänka efter vad just jag som människa kan bidra med...kanske ett önsketänkande men man måste ju börja någonstans...
2020-05-02

  Chawa VIP
En mycket viktig text och en ögonöppnare av stort mått som ligger helt i tiden. Nu är stunden kommen för mänskligheten att vakna och stå upp för livet och Moder Jord – vårt hem. Vi måste förstå att vi är vår kraft – vår sanna mening, bortom den mångtusenåriga sömnen, underkastelsen, förtrollningen vi fått utstå. Tack, och tack också för ingressen och den ljuvliga bilden!
2020-04-24

  Monika A Mirsch VIP
Underbara bilder från Mycklaflon - tack för presentationen!
2020-04-23

  Monika A Mirsch VIP
Håller med dig och din utomordentliga uppmaning i ståtlig dikt!
2020-04-23

  Salvation Pepper
Den positiva bilden i att se dig vandra på en stig kantad av vitsippor.

Talar mycket om din passion för jorden.
2020-04-22

  Marita Ohlquist VIP
Bra och tankeväckande text att läsa och begrunda!
Det krävs goda och starka krafter för att förändringar skall se, annars tar det en ände med förskräckelse!

2020-04-22

  ULJO
Jorden mår bra av att vi människor just nu mår dåligt. Kanske ett sätt att hämnas det vi brutit ned
2020-04-22

  Feliaxel VIP
Alla måste hjälpas åt för en bättre värld
2020-04-22
  > Nästa text
< Föregående

Eva Helene
Eva Helene VIP