Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


© Ingår i "Litterära brottstycken"


EN FRITÄNKARES TANKEKORN

Med några mystiskt grumliga
tankekorn av aforismer,
sådde den tyske publicisten
och fritänkaren Johann Georg
Hamann (1730-1788) det som
skulle bli Goethe och Kierke-
gaards litterära jordmån.

Hamann var inspiratören som
frigjorde sig ifrån förstelnade
intellekt och villkorade normer,
och tillskrev poesin som mänsk-
lighetens vitalaste uttrycksform,
under förutsättning att denna
inte hämmas av villkorade satser
och bestämt regelsystem,
utan på individuell basis,
i enlighet med en"Licentia poetica"
uttrycks fritt.

*




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 411 gånger
Publicerad 2020-06-01 00:34



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP