Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

Upphovsrätt och de nya EU-direktivenNi har säkert alla hört talas om debatten gällande de nya EU-direktiven gällande upphovsrätt och länkregler som innebär att mediaföretag kan få ersättning när deras alser sprids i sociala medier tex. Det har kallats "internetdöden" och "yttrandefrihetsgraven" och allt möjligt dramatiskt. Men i centrum står bland annat upphovsmakarens rätt till rimlig ersättning när dess verk sprids via uppladdning, länkning och "snippets". Vilket vi på poeter.se tycker i grunden är bra. I vår verksamhet står ju konstnärens rättigheter förstås högt i kurs. Utöver detta finns det röster som oroar sig över att dessa nya direktiv kommer att begränsa ett fritt och öppet internet och helt ärligt är det ju ingen av oss som riktigt vet hur det kommer att bli. Men grunden i direktivet handlar om att skydda upphovsrätten och det är inget nytt under solen att det är olagligt att sprida upphovsskyddat material utan tillstånd.

15 april 2019 röstade EU:s ministerråd igenom det europeiska upphovsrättsdirektivet. Den nya lagstiftningen ska börja gälla i medlemsländerna senast den 7 juni 2021. Nedan följer information hämtad från PRV hemsida 2020-08-12 (https://www.prv.se/sv/upphovsratt/upphovsrattsdirektivet)

 

Vad innebär artikel 15?

Artikel 15 innebär en ny (närstående) rättighet för publicister och mediebolag till presspublikationer som sprids online av vissa typer av informationsplattformar på nätet, exempelvis Google.Rättigheten innebär att publicisterna och mediebolagen kan kräva ersättning när spridning av presspublikationer sker på sådana informationsplattformar. Rättigheten föreslås gälla under två år från och med 1 januari året efter presspublikationen publicerades.

Kommer artikel 15 att gälla för alla typer av informationsplattformar och all användning av presspublikationer på nätet?

Nej. I artikel 15 står det att följande aktörer och användningar ska undantas:
  • Privat eller icke-kommersiell användning av presspublikation som sker av enskilda användare.  
  • Hyperlänkning som sker till presspublikation.
  • Spridning av enstaka ord eller väldigt korta utdrag från en presspublikation. (Vad ”väldigt korta” innebär i praktiken kommer troligtvis att fastställas i praxis av EU-domstolen.)

Vad innebär artikel 17?

Artikel 17 innebär att det är onlineplattformar som Facebook, Instagram, YouTube, Snapchat med flera som blir ansvariga för att upphovsrättsligt skyddat material som bilder, musik, texter, videoklipp med mera laddas upp av användare som saknar tillstånd för materialet. 

Kommer artikel 17 gälla för alla typer av onlineplattformar och allt slags material?

Nej. I direktivets text nämns följande undantag:
  • När enskilda användares uppladdning av skyddat material sker i syfte att citera, kritisera eller recensera. Exempelvis genom memes, gifar, parodier, karikatyr eller pastisch. 
  • Ansvarslättnader för små, nya och icke-kommersiella plattformar (plattformar som har varit i funktion kortare tid än tre år, har lägre omsättning än 10 miljoner euro årligen eller lägre än 5 miljoner unika besökare varje månad.)

 

Poeter.se är en mycket liten plattform när det kommer till omsättning då vi mer eller mindre är icke-vinstdrivande, utöver att vi har mycket litet antal besökare jämfört med tex Facebook, vilket gör att vi inte är den typen av plattform dessa regelverk är ämnade för. Men oavsett vad detta kommer att betyda för framtidens internetplattformar och hur information sprids har vi på poeter.se redaktion beslutat att ta tillfället i akt och göra en genomgång av vår databas när det gäller publicerat material. Den nuvarande redaktionen har ju övertagit en databas av gammal material som publicerats så långt tillbaka som 15 år och det är dags att uppdatera vår databas så den endast innehåller material som överensstämmer med de regler vi har nu; 2020.

På poeter.se är ju syftet med sidan att medlemmar kan publicera egenskapat material i form av texter och bilder. Våra regler säger också att ENDAST egenskapat material får publiceras på sidan. Vi får in en del anmälningar om att dessa regler inte alltid följs och vi vill nu flagga för en skärpning av dessa regler. 

Vi kommer börja med att gå igenom databasen och ta bort alla bilder som uppenbart inte är egenskapade. Detta innebär inte att dessa bilder bryter mot upphovsrätten då en kan ha rättigheter att publicera shareware-bilder eller bilder en har tillstånd till, men vi vill endast ha egenskapade bilder på poeter.se och kommer därför framöver att inte godkänna något annat. Alla bilder kommer därför att försvinna under en period framöver och sedan komma tillbaka i den takt vi hinner godkänna att de uppfyller våra villkor. De bilder som inte uppfyller våra villkor, dvs inte är egenskapade, kommer inte att återpubliceras.

Framöver vill vi uppmana alla medlemmar att vara mycket noga med att endast publicera egenskapat material både gällande texter och bilder. Såklart får en citera, kritisera eller recensera, exempelvis genom memes, gifar, parodier, karikatyr eller pastisch. Men vi vill uppmana alla att följa våra regler om egenskapat material och om ni känner er osäkra fråga oss först.

För att dessa regler ska få genomslagskraft bland de (i sammanhanget få) medlemmar som idag inte respekterar dessa regler kommer vi radera bilder eller texter som kan anses strida mot våra regler om egenskapat material och stänga av den medlem som inte respekterar dessa regler eller befinner sig på gränser av dessa regler; 1 dag. Vid upprepande överträdelser; 1 vecka och slutligen stänger vi ner kontot. Detta kan verka drastiskt men vi vill mycket lägga tid på de medlemmar som använder poeter.se på ett konstruktivt och bra sätt, istället som idag att lägga mest tid på de få som inte gör det.

Vi hoppas på er förståelse för detta och hoppas att poeter.se går starkt in i framtiden som en sida för egenskapat material och står ut jämfört med alla andra plattformar som till större delen består av lånat, länkat och kopierat material. Poeter.se – originalet! <3

 


Uppdatering 2020-08-31

 


Mer information om det pågående arbetet finner du här

https://www.poeter.se/Las+Text?textId=2312532

 

 

Uppdatering 2020-08-27

Vi går igenom tusentals bilder och så långt som över 10 år tillbaka i tiden. Vi förstår att många berörs av detta arbete. Eftersom det rör sig om såpass många bilder kan vi inte behandla enstaka medlemmars önskemål just nu.Vi arbetar på för att gå igenom hela databasen så snart vi kan men vi får be om ert tålamod.

Vi gör detta arbete då det inte gjorts någon genomgång av hela databasen innan och det i vår tid har kommit och kommer nya kraftigare regler kring upphovsrätt. Men viktigast; att vi på poeter.se har valt att bara godkänna texter och bilder som har verkshöjd och är egenskapade.

MEN - om din bild inte kommit tillbaka betyder det inte att den inte är godkänd utan endast att vi ser över ALLA bilder och de är många varför det tar en del tid innan arbetet är färdigt.

Andra sajter såsom youtube eller Facebook tex har robotfilter som tar bort icke godkänt material men poeter.se har inte den tyåen av medel så vi måste göra arbetet manuellt. 

Vi beglagar att detta tar tid och inte känns roligt men det är tyvärr nödvändigt för sidan överlevnad.

Vi stänger nu kommentarsfältet för detta inlägg men kommer göra uppdateringar om hur vår arbete går. När vi är klara får de medlemmar som forfarande har bilder som de tycker saknas inkomma med anmälan om detta.

 

Allt gott!

Redaktionen

 
Blogg (Notis) av Redaktion poeter.se VIP
Läst 3087 gånger och applåderad av 20 personer
Publicerad 2020-08-12 10:57Bookmark and Share


  Redaktion poeter.se VIP
Uppdatering 2020-08-27


Vi går igenom tusentals bilder och så långt som över 10 år tillbaka i tiden. Vi förstår att många berörs av detta arbete. Eftersom det rör sig om såpass många bilder kan vi inte behandla enstaka medlemmars önskemål just nu.Vi arbetar på för att gå igenom hela databasen så snart vi kan men vi får be om ert tålamod.

Vi gör detta arbete då det inte gjorts någon genomgång av hela databasen innan och det i vår tid har kommit och kommer nya kraftigare regler kring upphovsrätt. Men viktigast; att vi på poeter.se har valt att bara godkänna texter och bilder som har verkshöjd och är egenskapade.

MEN - om din bild inte kommit tillbaka betyder det inte att den inte är godkänd utan endast att vi ser över ALLA bilder och de är många varför det tar en del tid innan arbetet är färdigt.

Andra sajter såsom youtube eller Facebook tex har robotfilter som tar bort icke godkänt material men poeter.se har inte den tyåen av medel så vi måste göra arbetet manuellt.

Vi beglagar att detta tar tid och inte känns roligt men det är tyvärr nödvändigt för sidan överlevnad.

Vi stänger nu kommentarsfältet för detta inlägg men kommer göra uppdateringar om hur vår arbete går. När vi är klara får de medlemmar som forfarande har bilder som de tycker saknas inkomma med anmälan om detta.Allt gott!

Redaktionen
2020-08-27

  Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Det finns andra skrivsajter där var och en får vara ifred med sitt skrivande och ansvara själv för det som publiceras.

Det handlar om demokratiska värderingar, och den här sijten har förlorat allt sådant.

Nervärderande undervärderingar och omyndighetsförklarande samt misstänkliggöranden av medlemmar att deras material inte är deras eget, gör sijten till den sämsta tänkbara för poetisk generering.

Skriv inte för bra och visa inte era bästa foton,för de tror ändå inte på att ni själva skrivit och fotat.

Notarius publicus
2020-08-27

  Jeflea Norma, Diana. VIP
Notarius,Hej, vad händer? Är vi slavpoeter?

https://www.bing.com/videos/search?q=wrking+for+compani+store+%2fyoutube&docid=608021091107081312&mid=9172En vattenstämplad text med integriteten för det beskrivna innehållet eller en bild lånad från Google gratis kan användas som kryptovaluta av domänägaren till poeter.se-plattformen som betalning. Med ” https://yepdownload.com/seti-home ”programmen om spel, som tror jag banken har samma program.
Daniel partner på poeter.se Frederik finns kvar, kanske han kan förklara bättre.

EU direktiven efterlyser förutom den som kan bevisa att han inte stjäl kameran och tagit en bild för sig själv eller företaget jag förstår inte riktig vilkas bilder eller egentillverkad brödtext, exkrement. handlar om?

Jag ser på FB och Ista gram i andra EU-länder hur människor nollas på sina egna bröllopsbilder eller dop etcetera eller mer än fem kommentarer på grund av oenighet med företagspolicyn
de kommer med den mest barnsliga förklaringen bara för att spara tid och lyfta ...över besväret!
Häromdagen träffade jag en världsberömd fotograf som nu går som en zombie på svenska gator eftersom kameran ägdes av företaget, han är ruinerad blev en nolla på 2 sekunder.


2020-08-27

  Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Fel! De har gått igenom 10 års publicerat material fr medlemmarna.
2020-08-27

  Jeflea Norma, Diana. VIP
Hej Briza tror du på numerologer?"Vi har nu gått igenom de senaste två åren av bilder. Detta rör sig om ca 6000 bilder och av dessa har ca 2000 sållats bort. Dessa rör sig om bilder som uppenbart inte är egenskapade. Bilder på kända personer, kända illustrationer, bilder med fotostämplar, illustrationer som med lätthet går att hitta på google med annan upphovsman.
Bilder som är amatörmässigt (ej samma som dåligt) tagna är relativt lätta att känna igen, lika så medlemmar som själv gjort illustrationer/teckningar.
De senare bilderna kommer att dyka upp igen på poeter.se inom de närmaste 1-2 veckorna"
2020-08-27

  Briza media
10.000 foton tillbaka men inte mina. Hur skulle detta tolkas nu då..? De borde vara tillbaka, men är de inte det behöver det inte betyda att de är borttagna..? Alla mina foton är tagna av mig själv, mestadels trädgårdsbilder utan större konstnärligt värde. (Endast en blev kvar, på min cello) Inte så att jag är jätteupprörd över att de saknas, men det är lite konstigt att just dessa verkar ha varit så svåra att avgöra? Jag får väl välja att bli smickrad då, över att jag är en så bra fotograf..?
2020-08-27

  Sparvögat VIP
Inget rakt svar på mina brev eller inlägg bara löften som ni inte håller. Ska jag känna mig utmobbad?
Varför lyfter ni inte tillbaka mina bilder när Daniel skrev till mig för över en vecka sedan att de hade satts tillbaka och att jag skulle höra av mig om de inte syntes?
Att inte svara på min vädjan, jag har varit med sedan maj och är med bland de bilder som ni skrev att ni gått igenom igår och de som inte var tillbaka skrev ni var under fortsatt granskning eller borttagna. Vilken kategori tillhör då jag som har skrivit till er upprepade gånger att korten sitter på min kamera!!! Kom hit och titta!
Snälla gör något varför undvika just mina kort när jag vädjar?
2020-08-27

  Redaktion poeter.se VIP
Arbetet pågår.

Under kvällen 26-27/8 har vi gått igenom och lyft tillbaka ca 10 000 bilder.
2020-08-27

  Annie b'larsson VIP
Jag kräver att snarast få tillbaka min egenskapade kattbild som jag tagit med egen kamera och som ni plockat bort bara så där. TROTS att jag skrivit nedanför texten: Bild: Egen.

Enligt vad ni säger i er text här ovan med datumet 26/8, var 70% av bilderna godkända och bör ha kommit tillbaka. Men det låg ingen bild där nu heller när kl var 22:35.

Citat: Övriga bilder är endera svårare att fatta beslut kring eller har inte godkänts. Slut citat

2020-08-26

  Ingvar Loco Nordin VIP
Har egentligen inget alls emot dessa åtgärder. De är bra. Men finns det någon möjlighet att bara ta bort bilden, om det är den som inte är godkänd, och behålla texten?
2020-08-26

  Kajan VIP
Har avpublicerat alla mina texter från sidan tillsvidare i sympati med de drabbade i väntan på en ursäkt från Redaktionen. Att hävda skyddande av upphovsrätt och samtidigt ej respektera andras upphovsrätt är häpnadsväckande. Är det så här ni ska höja sidans status och locka seriösa konstnärer? Bedrövligt.
2020-08-26

  Kajan VIP
Ett bra initiativ blir till ett fiasko på grund av okänsligt och valhänt genomförande. Jag vet om minst två poeter som har lagt ut egenskapade vanliga fotografier senaste året som ej fått tillbaka dem. Att dessutom skylla ifrån sig så här:
"De flesta respekterar dessa regler men tyvärr långt ifrån alla och detta går nu ut över alla medlemmar på poeter.se"
istället för att ta ansvar för dålig planering och respektlöst uppträdande är under all kritik.
2020-08-26

  Sparvögat VIP
Så mina egna fotografier som jag kan bevisa är tagna med min egna kamera är inte godkända då?
Så fort jag får tillbaka mina bilder kommer jag lämna denna oseriösa sida.
Det här är ingenting annat än stöld...
Är förtvivlad hur kan ni göra så här?

2020-08-26

  Annie b'larsson VIP
Redaktionen: Jag HAR läst hela texten. Naturligtvis.
Och jag menar inte heller att man ska acceptera att människor inte skriver sina dikter och andra texter med sina egna ord, och använder eget bildmaterial mm. Jag är inte emot att ni ser över det. Det är sättet ni gör det på.

Jag läser vad "Hon kallar sig poet" skriver här nedanför:

" Det kan vara för att de är copyright och vattenstämplade av mig själv via redigeringsprogram och använda på mitt instakonto, det vill säga mig själv. Jag lägger bara upp eget material." Slut Citat.

När ni sedan är klara med det ni gör nu, hoppas jag verkligen att ni tar itu med allt det andra på sajten som också är väldigt tråkigt att det förekommer.
2020-08-26

  Redaktion poeter.se VIP
Till Annie:
Läs gärna hela texten ovan. Svaret på dina frågor finns där.

Sedan är det synd att det går ut över skaparlusten men tyvärr kan vi inte driva en sida där medlemmar inte respekterar att alla texter och bilder ska vara egenskapade. Detta är viktigt för sidans överlevnad.
2020-08-26

  Annie b'larsson VIP
Till Redaktionen:
Hur kan ni skriva som ni gör. Bland annat ovanför i den gröna texten. Hur kan ni göra som ni gör. Dammsuga sidan på bilder och sedan låta medlemmarna vänta på att ni ska bedöma om de är egenskapade eller ej!?

"Bilder som är amatörmässigt (ej samma som dåligt) tagna är relativt lätta att känna igen, lika så medlemmar som själv gjort illustrationer/teckningar.
De senare bilderna kommer att dyka upp igen på poeter.se inom de närmaste
1-2 veckorna. Vi har redan börjat att återföra dessa".

De två veckorna har gått nu, idag den 26/8.

Vem känner någon skaparlust alls efter det här.


2020-08-26

  Redaktion poeter.se VIP
Hej alla!

Vi jobbar på för att kunna återinföra de bilder som följer våra regler. Vill mest understryka att de INTE tagits bort för att de strider mot reglerna utan för att vi behöver göra en genomgång för att se OM de bryter mot reglerna. De som följer reglerna kommer tillbaka!

Vi ser att de flesta har tagit till sig att vi endast vill ha egenskapat material på sidan. En och en annan har annan åsikt och det är ok såklart, men vill man länka eller publicera annans material finns det många sidor som sysslar med detta. Vi vill ha en konstnärlig höjd på poeter.se och att verken som publiceras (text och bild) är egenskapade känns som en låg sådan.

Soliga hälsningar /Red
2020-08-26

  Hon kallar sig poet VIP
Menar bilderna till texterna.
2020-08-25

  Hon kallar sig poet VIP
Däremot redaktionen, så tror jag att många av mina texter innan senaste publiceringarna har försvunnit. Det kan vara för att de är copyright och vattenstämplade av mig själv via redigeringsprogram och använda på mitt instakonto, det vill säga mig själv. Jag lägger bara upp eget material. Hoppas det kan ordnas...tilbaka
2020-08-25

  Hon kallar sig poet VIP
Bra att ni tar detta på allvar. Förstår att det innebär mycket jobb. Och är tacksam för denna plattform ändå finns. Det är mycket jobb ni gör.
2020-08-25

  Staffan Nilsson

EU-direktiven är till för att hindra t ex bloggare att göra sig populära och attraktiva för annonsörer genom att använda andras bild-, ljud- och textfiler och därigenom skapa sig ekonomiska fördelar på deras bekostnad.

Att poeter.se har en byråkratisk tolkning av "egenskapad" hämmar kreativitet, men så länge jag kan använda ord som jag inte har skapat själv måste jag väl vara tacksam.

Bilder som är fria (som orden jag nu använder) vill jag också bruka för att skapa en helhet så att bild och text ger varandra ny innebörd - ny egenskapad innebörd.
Bilder är numera inte så märkvärdiga, blir mer och mer lika ord - där somliga är skyddade och andra inte. Samma gäller ljudfiler.

Att skapa något eget utifrån något egenskapat och något lånat/stulet är numera gängse. De som kan tjäna pengar på det ska givetvis betala - det är det som EU-direktiven är till för.

Jag har sagt det förr, säger det ingen: poeter.se har en feg redaktion som inte vågar står upp för kreativitet. Den vill ha en gullig och oförarglig webbplats som inte tänjer gränser.
Men den som inte tänjer gränser halkar alltid efter och blir så småningom överkörd.
Vi får se ...


2020-08-24

    ej medlem längre
Hej
Jag hade enbart egna bilder jag skapat i bildprogram eller fotograferat. Men några av dem är borttagna ändå. Kommer de tillbaka? Vänligen …..

2020-08-24

  Annie b'larsson VIP
Tomas Emma Johansson:
Jag är inte arg på Redaktionen. Jag ville bara påpeka ett annat problem som också är viktigt att ta itu med. Hoppas de gör det. Det är fel att kalla redaktionen fula saker. Det har jag aldrig gjort. De jobbar för att upprätthålla att allting fungerar som det ska.

Sen tycker jag att de har gått för långt i sin jakt på otillåtna bilder. Hoppas det har klarat ut detta snart, så de som fått bilder borttagna helt felaktigt, kan få tillbaka dem.
2020-08-23

    ej medlem längre
annie: det står helt i linje med deras fascistiska kristendomism.
2020-08-23

  Sparvögat VIP
Immanuel Karlsson

Tack för de uppmuntrande, hoppingivande orden!

Väntar stilla...
2020-08-22

  Jeflea Norma, Diana. VIP

Efterlysning av undervattensfotograf Paul Sundvik
https://stoppapressarna.se/svenskt/blondinbellas-pojkvan-mystiskt-forsvunnen?fbclid=IwAR3eUJ_HsvsWPnOnBpSJb_cEa64pdOgYnB0vPeBaBO2w6b_C_PUq4IH9ywYBlondin Bellas pojkvän, Paul Sundvik är helt försvunnen, ur folkbokföring statistik och fysik

Han har förseglade bilder som planerade hans konst, är ett undervattensfotografi. han ville sälja i större skala,

från folk samlade sågs sist fysiskt på Östermalm i föreveckan

"Vi hoppas att inget dåligt har påverkat Paul Sundvik utan att detta är bara en administrativ eftersläpning och är bara en övergivande av den passionerade partnern, Bella sommaridyllen tagit slut.
2020-08-22

  Immanuel Hägglund VIP
bildernakommer. lugn sparvögat.
2020-08-22

  Annie b'larsson VIP
Jag bara undrar helt vänligt: När ska ni förbjuda yttringar som: Kvinnoförnedring, Invandrarfientlighet och Politikerförakt, på poeter.se?
2020-08-21

  Redaktion poeter.se VIP
Vi har lyft tillbaka en par 1000 bilder och fler är på väg. Vi ber om lite tålamod så kommer det att flyttas tillbaka.
2020-08-20

  Nanna X
Tycker det är bra att ni rensar bort icke egenproducerade bilder. Men jag undrar förstås liksom alla andra när mina egna foton kommer tillbaka?
2020-08-20

  Jeflea Norma, Diana. VIP
Privat bilder, tecknat dina målningar, kommentarer, visa privat personlig text gjord för gratis kulturfoton fond, bilder projicerade på poeter.se
Det visade sig har blivit polisens egendom att utredas för att underlätta platser och identiteter snabbare, hörde jag på den hala nyheten, via en radio …ett par dagar sedan
Det som gör mig ont poetvänner är att dina barn i form av ord- och konst- och familjebilder i det anslutna nöjet på poeter.se att dela med vänner bred geografiskt skrivande har kidnappats.
Jag råder er att inte ta det till hjärta. det är inte värt vi tillhör inte ”Eliten” står klar i skrivande specifikation. på poetrer.se
Att vara redaktör på en poesiestation som inkluderar alla grenar är något som slår till för öga på polisen och skattemyndigheten ...

Lämnar en familjer signatur som tröst.
https://www.youtube.com/watch?v=w-M8Hi3vNKM

2020-08-20

  Sparvögat VIP
Inget svar, oroande tyst.
Men de svar jag redan fått stämmer ändå inte så...
2020-08-20

  thyra VIP
Jag har inte heller fått tillbaka mina bilder. De jag inte fotat själv har jagskrivit lånad bild under så de borde vara lätta att sortera bort! Får vi något svar?

2020-08-20

  Chawa VIP
Sparvögat: Nej jag har inte fått tillbaka några bilder. Har skickat meddelande till redaktionen, men inget svar...
2020-08-18

  Sparvögat VIP
Hej
Är det någon som fått tillbaka några bilder ty redaktionen skrev precis till mig att vissa har fått tillbaka kort?
Jag har dock inte fått tillbaka ett enda kort trots att de sa till mig i slutet på förra veckan att senaste årets bilder var sorterade och fick jag inte tillbaka fotona skulle jag höra av mig.
Vilket jag gjorde idag.
Jag tycker att det är mycket märkligt beteende...
Varför inte bara ta bort de som inte är ”lagliga”?

2020-08-18

  Evelyn Falk Möller VIP
Det är inte bara bilder som försvunnit från mig, det är texter också. 65 stycken som jag kan se, men jag undrar ju om fler är borta, som jag inte är medveten om ännu. Eftersom jag hade över 200 läsare på varenda en av de, var de inte bara viktiga för mig utan även för andra läsare också.
Går de att återställa?
2020-08-18

  lodjuret/seglare VIP
Den där grönklädda texten skulle ha behövt infinna sig på redan tidigt stadium. Det hade kunnat förebygga att hjärtat fick viss av text här, hjälp med att som galoppera på upploppet. Läkare har stundom rekommenderat sina patienter att inte utan en säll o skaplig vän, läsa upprörande nyheter, ens på hemmaplan.
2020-08-17

  Jeflea Norma, Diana. VIP
Thomas vi antar att poeter.se är en utbildningsinstitution, för dummyers som vill lära sig skriva, ideell, inte ska ge upp, Redaktionen kan lägga en icke-kommersiell filterbild på fotot och texterna på grenarna så sajten inte missbruks.
om du har en Project och representerar svensk kultur eller ett annat land, förstås det att det finns människor som lämnar grattis bilder och musik till glädje för allmänheten, jag tror inte att du tar pengar för dina alster. Men det finns folk här som har förlorat arkiven på sina älsklingar och jobb nu gråter eller har gjort självmord.

Vad ska du skriva från och med nu om Emma, flickan du dyrkar som på en ikon, jag tyckte att det var så gullig av er båda på bilder förut 2–3 år med tattoo förlovningsring.
Apropå, jag har en fråga till dig, vad representerar röda på grå bild på dina läppar för allmänheten, jag tror inte att du tar pengar för dina alster;

2020-08-17

    ej medlem längre
"Vad händer om jag tagit en bild på en annans bild?"

samma sak som att jag kopierar och klistrar in din dikt på min sida och sätter (c) 2020 tomas emma (texten är redigerad) - är den min då? knappast. sluta trolla.
2020-08-17

    ej medlem längre
Tusen tack för det här. Jag är sannerligen trött på applådfiskare som googlar på någonting och på 1 sekund lägger in "sin" bild sen i texten (dom brukar sätta copyright på den till och med, eller skriva "bilden är redigerad").

Ni glömde 2 saker dock. Profilbilder är samma sak, och texter. Vissa personer la förut (jag läser bara några fås dikter per dag, så jag vet inte hur utförligt det görs nuförtiden) ut lyrik, musiktexter eller andras dikter till och med på sin sida, och det här är några av dom största namnen på sajten. En av dessa stora namn har någon fantasi-bild som profilbild, och vägrar ändra den fast ni har dom här nya direkten. Jag hoppas många fejks springer med svansen mellan benen på sajten, och skriker "YTTRANDEFRIHET".

typiskt nog kommer memes inte vara inkluderade i det här? denna plåga... emojis räcker och blir över.

och förresten: om man tycker om något på facebook finns "dela" knappen - den finns på vår sajt också! det är yttrandefrihet.
2020-08-17

  Jeflea Norma, Diana. VIP
Du har tolkat fel.
det verkar för mig att det är en fråga om att ge dem tid att fly.
2020-08-17

  Annie b'larsson VIP
Songbird: Läs den gröna texten längst ner i redaktionens information till medlemmarna. Där står något om att sådana bilder som de tagit bort av misstag, kommer att dyka upp inom 1-2 veckor.(Om jag tolkat det rätt).

Precis som du säger, förstår man inte varför de inte kan ta upp saken med kontots ägare istället för att ta bort rubbet.
2020-08-17

  Jeflea Norma, Diana. VIP
Bilder som har inkluderats i alla former av publicering och som svalts på en timme utan att meddelas poeten och inte är avsedda för datorintrång och olyckor, men ändå så önskade, utan förvarning skulle betyda något annat ...eller?
Jag gör ett smärtsamt upprop till känsliga poeter som ännu har inte begått självmord under åren på grundmobbning av en rörelse av intresse. på poeter.se

Det är kulturens uppror! Orka snälla!

För en månad sedan frågade mig poeten "Kjell-Åke Bearfoot VIP-ikon 62 år Manlig ikon från Stockholm om jag vet hur många poeter som dog under våren-sommar?

2020-08-17

  Songbird VIP
Hej Redaktionen

Det är bra att det rensas men känner att detta ni håller på med är uppåt väggarna fel och blir smått mållös. Flertalet av mina egen tagna bilder är borttagna.
Jag har alltid vatten stämplar samt signerat flera av dem och använder förkortningar. Likaså har jag tagit foton på privat original målningar/tavlor i min ägo. Ni har skickade mail till mig förra året där jag förklarat att jag äger upphovsrätten och samt även går under pseudonym på flertalet sätt gällande fotomontage/konstfoton jag gör yrkesmässigt. Jag hänvisade även till var. Vi var överens. Jag eftersöker nu en förklaring till de bilder ni tagit bort! Genom åren här har jag använt några få av andras bilder och då har det stått både vem som tagit dem och vem som äger copyn samt att jag frågat/ skrivit avtal med den kända fotografen ifråga.
I ett fall är det Kylie Sparres ( Tysk Fotograf) som även pryder ett av mitt omslag. ( INTE HÄR)

Ni har tagit bort foton på mina barns ryggar i montage! Fjällbilder från Kebnekajse. Slogans jag gjort osv. Sådant jag har på ett av mina Instagramkonton.. Hoppas innerligt att mina bilder kommer tillbaka så att jag kan stanna kvar på denna sida utan att känna ett över förmyndarskap gällande min egen upphovsrätt. Detta är en princip fråga. Jag förstår inte varför ni inte helt sonika skickar ut mail med information till era poeter utan själva går in och gör en sådan här sak. Inte ok. Sedan förstår jag att det finns dem som kör en annan linje, men när vi redan tagit upp detta känns det smått provocerande.

Med vänlig hälsning
Songbird
2020-08-16

  Larz Gustafsson VIP
Sverige ut ur EU - OAVSETT!
2020-08-16

  Larz Gustafsson VIP
Vad händer om jag tagit en bild på en annans bild?
Är den inte min bild då, på samma sätt som ett eget foto på t ex Fabian Månssons byst är mitt foto?
Eller om jag plåtat Sten-Åke Cederhök?
2020-08-16

  Ponkla
Kan man använda royaltyfria bilder?
2020-08-16

  Fredrik Axelsson
Vad bra av redaktionen att vilja ligga i framkant! Egenskapat material höjer sajtens värde.
2020-08-15

  Annie b'larsson VIP
De bilder som redaktionen plockat bort, är det bilder som ägaren till kontot inte kan få tillbaka igen?

2020-08-15

  bibbi ahrnstedt VIP
Fint med ert arbete med bilderna. jag har eget material, bilder, men lägger också in gratisbilder ifrån nätet. Är det Ok?
2020-08-14

  Kajan VIP
Jag förstår att det är svårt för många poeter som har lagt ner tid och möda för att finna rätt uttryck i ord och bild att plötsligt "bli av" med en del av uttrycket; men samtidigt är det så att det är många av oss som uttryckligen avråder andra att använda våra texter utan att fråga om tillåtelse. Sedan är det som vanligt en svår gränsdragning som uppstår; perfekt blir det nog ej, men så är det så gott som alltid..
2020-08-14

  Immanuel Hägglund VIP
nä. många av mina egenhändigt ritade egenhändigt hopfantiserade teckningar och målningar finns inte kvar. ta småttingens mardröm. ta fart och fläkt. ta bollen. fick förut aningen om att ni kommer att återställa dem kommer ni att göra det`
2020-08-14

  StinaJ
Tack så mycket för att ni städat upp på min sida och tagit bort egna bilder som jag själv tagit med min kamera fast jag skrivet att det är egen bild. Förstår att de bilder som ev inte är ens egna tas bort. Men vad menar ni då med egna bilder om inte ens egna bilder godkänns ?
2020-08-13

  Redaktion poeter.se VIP
Uppdatering:

Vi har nu gått igenom de senaste två åren av bilder. Detta rör sig om ca 6000 bilder och av dessa har ca 2000 sållats bort. Dessa rör sig om bilder som uppenbart inte är egenskapade. Bilder på kända personer, kända illustrationer, bilder med fotostämplar, illustrationer som med lätthet går att hitta på google med annan upphovsman.
Bilder som är amatörmässigt (ej samma som dåligt) tagna är relativt lätta att känna igen, lika så medlemmar som själv gjort illustrationer/teckningar.
De senare bilderna kommer att dyka upp igen på poeter.se inom de närmaste 1-2 veckorna.
2020-08-13

  Koloristen
Att det prompt endast måste vara egenskapade bilder till texterna och att inte ens bilder som saknar copyright eller upphovsrätt duger i så mån känns väldigt tilltaget. Tycker jag.
2020-08-13

    ej medlem längre
Plötsligt forsvann alla mina bilder. Från det som jag alltid räknad som min trygga poesihamn. Jag har vårdat denna hemvist för mina poetiska uttryck sedan juli 2006, med stor omhu. Utan stötande uttryck, rasistiska utfall eller kränkande innehåll.
Bilderna är valda med omtanke. Dikten och bilden är kompositioner som stödjer varann. Många dikter har börjat med en bild, som jag själv tagit eller från en fotograf eller konstnär. Jag skriver till konstnärer eller fotografer och får deras samtycke, im jag inte själv har komponerat ett coolage, som jag lätt har kunnat ställt ut på vilket galleri som helst. Dessa kompositioner av bild och dikt är en av orsakerna till att jag stannat och älskat Poeter.se.
Så tas bilderna bort over en natt.
Utan att fråga eller att be mig se över mina illustrationer med tanke på att nya riktlinjer skall införas.
Det känns degraderande, som ett inträng. Jag är nu en potensiell tjuv, en oärlig person som skall straffas utan rättergång eller chans till att försvara mig.
Jeg skriver omedelbart til poetbay, där jag har hundravis av dikter på engeska, också med samma komposition av bild och dikt, fast inte så genomförd som på poeter.
Där känner dom inte lagen, men skall undersöka saken. Men anser, som jag, att poeter har tolkat lagen till absurdum.
Jag har bedt poeter lägga tillbaks bilderna, så jag kan ta kopior över dessa årsverk av kompostitioner och sedan avsluta mitt medlemskap och lägga upp mina verk på en "säker" site.
Har inte fått svar ännu.
Jag har inget emot at tillpassa mig nya lagar och regler.
Kanske tar jag ner det som varit och fortsätter kompositionerna på ett sätt som inte bryter med några regler. Det kan vara fullt möjligt.
Just nu känns det som terrorpolisen har varit inne i min lägenhet och tagit mina datorer och musikintrument i beslag.
Jag uppmanar andra att protestera mot denna kollektiva bestraffning som hör en diktatur till.
2020-08-13

  lodjuret/seglare VIP
Hur bevisar någon att en bild är tagen med ens egen kamera? Går det att finna en blankett hos polisen som är märkt med någon sorts 'EU-godkänd svanen-märkning? Är det att göra det 'lätt för sig', genom att dels ha funktionen att kunna publicera en bild, och samtidigt radera samtliga poetbilder, för att ha 'ryggen fri', ifall en bild skulle vara tagen från annat håll än ens eget arkiv? För att inte behöva skylta med kryssade bilder, låter jag söka illustrera texter med en bild tagen i egen täppa. Att alla texter får samma bild är förstås litet enahanda, men hellre det än 'en straff i ena krysset'.
2020-08-13

  lodjuret/seglare VIP
Bilder tagna med min egen kamera kan inte gärna vara 'skyddade' av att någon annan påstår sig ha upphovsrätten, för i så fall är väl den människa en tjuv, som ger sig själv rätten att kopiera mina bilder och sedan påstås sig 'äga' dem? Hur skyddar sig en vanlig människa mot den typen av 'bedrägligt förfarande'? Då kan ni ju lika bra förbjuda att någon skriva egna texter, eftersom 'tjuven' kan ta texten och 'skydda den' enligt upphovsrätten. Det verkar vara 'döden' för allt skrivande och skapande någonsin framöver. Vad gör ni åt fenomenet med att jag fått ungefär 30.000 'läsningar' under ett enda dygn? Det måste ju bara vara någon som är ute för att 'stjäla' för egna skumma syften. Så frågan blir alltså, skall man behöva vända sig till något statligt verk först, innan en själv hunnit skriva text eller ta sin bild? Blir kanske krångligt om det gäller 'en anmälan' per skapad produkt... ????
2020-08-12

  Chawa VIP
Bra att ni tar tag i detta. Jag kan då meddela att SAMTLIGA bilder jag prytt mina texter med är EGENSKAPADE. Det framgår också TYDLIGT då jag signerat alla bilder, dessutom skriver jag alltid bildförklaring efter varje text. Mina målningar är signerade med namn. På min författarsida finns en redogörelse och info med förklaring till de olika efternamn jag burit genom åren. Var vänlig se detta.
2020-08-12

  Kajan VIP
Tack för klar och redig genomgång som jag faktiskt förstod.. Mycket bra att ni ska hålla koll så att egenskapat material är det som gäller ; det är det som är en del av charmen här på sidan.
2020-08-12
  Redaktion poeter.se
Redaktion poeter.se VIP

Senaste nyheterna
Poeter.se Julkalender 2023
Välkommen till Poeter.se Poetiska Julkalender. Bakom luckorna får vi poesi och julstämning! Vi har fortfarande luckor kvar till medlemmar som vill bidraga - Skicka oss ett meddelande!

Poeter.se firar 20 år med jubileumssamling!
Poeter.se firar 20 år med jubileumssamling!

AddThis på poeter.se
Poeter.se använder i dagsläget addThis för möjligheten att dela dikter till andra sidor. Denna tjänst är på väg att avvecklas.