Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 
Dokument utifrån: Älskade Alkohol, SVT paly streamas t o m 30 oktober 2020


ALKOHOL-DEN VÄRSTA DROGEN?

Alkoholkonsumtion orsakar 3 miljoner dödsfall världen över årligen. Alkoholindustrin omsätter 1300 miljarder dollar årligen. Det finns därför starka krafter i världen vilka vill promota alkohol som njutningsmedel och inte som en drog. Dricker man, som man, mer än 14 standardglas alkohol i veckan och som kvinna, mer än 9 standardglas alkohol i veckan då klassas man som alkoholist i Sverige. Dricker man, som man, mer än 4 standardglas och som kvinna mer än 3 standardglas på en och samma gång då dödar man sina hjärnneuroner vilket innebär att man skadar sig själv genom sitt drickandande. 14 standardglas i veckan motsvarar cirka 3 flaskor vin eller 53 cl starksprit. 9 standardglas i veckan innebär motsvarande cirka 2 flaskor vin eller 34 cl. starksprit. Ett standardglas alkohol innehåller 12 gram ren alkohol som motsvarar:

  • 1 glas bordsvin (12-15 cl)
  • 1 flaska starköl (33 cl, 5%)
  • 1 litet glas dessertvin (8 cl)
  • 1 grogg (knappt 4 cl sprit)

 

Det kom en studie om befolkningsalkoholvanor för ett antal år sedan i vilket Sverige, Karolinska institutet, också medverkade. Man gjorde en longitudstudie på hundratusentals individer i Europa och Amerika för att kartlägga deras alkoholkonsumtion och de skador alkoholen orsakar. Resultatet visade tydligt och klart att inget drickande, alltså nollalkoholintag är bäst för individen.

 

Det finns en risk att mellan 10 och 15 procent av de som börjar dricka i tonåren utvecklar alkoholberoende. Mer än 8 miljoner svenskar över 15 år dricker alkohol vilket innebär cirka 80 procent av befolkningen. Mer än 1 miljon beräknas ha någon form av överkonsumtion som klassas som riskbruk. Av dem lider cirka 350 000 av alkoholberoendeproblematik i olika grader, enligt Systembolaget.

 

Forskarna i Storbritannien har klarlagt 16 skador, både på konsumentnivå och samhällelignivå, som alkoholkonsumtionen orsakar. WHO har nämnt mer än 200 sjukdomar som kan orsakas eller förvärras av alkoholkonsumtion. De vanligaste sjukdomarna är olika cancerformer, såsom tjock- och ändtarmscancer och bröstcancer. Börjar individen dricka alkohol vid 13/14 årsåldern är risken mycket högre att drabbas av cancer 20-30 år senare. Dricker man i 20-30 år är det nästan omöjligt att hjärnan kan återgå till den struktur som man hade innan alkoholberoendet. Det blir permanenta skador livet ut.

 

Forskarna anser att det behövs ett helhetsgrepp på samhällelignivå för att få bukt med detta samhällsproblem. Det är ett mänskligt behov att få njutning såsom upphetsning, avslappning och fantasi vilka nämns som tre huvudsakliga njutningsvägar. Många söker att tillfredsställa dessa njutningsvägar via t ex alkohol. Det är fullt mjöligt att uppnå dessa njutningar genom t ex konstruktiva aktiviteter. Långsiktigt är det viktigt att man börjar med barnen och i hemmet. Ju senare man introducerar barnen för alkohol desto bättre är det.  Tre skyddsfaktorer i familjen nämndes som viktiga. De är följande:

  • känslomässigt stöd till barnen - att barnen kan lita på att föräldrarna finns där för dem.
  • Positiv övervakning - att föräldrarna vet var ungdomarna är på lördagskvällar.
  • Kvalitetstid – Ju mer föräldrarna kan spendera kvalitetstid med sina barn desto minskar de risken att barnen senare utvecklar beroendeproblematik.

På samhällelignivå är det avgörande att t ex staten förbjuder alkoholreklam och håller monopol på alkoholförsäljning. Att man redan på förskole- eller lågstadienivå ser till att barnen är mycket aktiva med olika fysiska aktiviteter. Samt att familjer får stöd med de tre ovan nämnda skyddsfaktorerna.

 

© Samuel E. Rajeus

 

 
Övriga genrer (Essä/Recension) av Samuel E. Rajeus VIP
Läst 652 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2020-08-26 16:28Bookmark and Share


  Annie b'larsson VIP
Alkohol är nog faktiskt en av de farligaste drogerna. Inte minst för att den är så lätt att få tag på. Men det är problematiskt att förbjuda människan att aldrig berusa sig. Jag tror till och med att det är nödvändigt att vi har möjlighet att ibland göra just det. Livet är för svårt.

Jag gillar t.ex. det du skrivit om angående skyddsfaktorer i familj, för att skydda barnen. Det är så viktigt!

Bra också att du lyfter fram det negativa med alkoholreklam samt att staten får fortsätta ha monopol på alkoholen. Det är bra att det finns ett särskilt ställe dit vuxna får gå och köpa sitt vin eller vad det är.

Det är en politik med sunt förnuft.
2020-08-27
  > Nästa text
< Föregående

Samuel E. Rajeus
Samuel E. Rajeus VIP