Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


© Ingår i "Litterära brottstycken" (516) av Sten Wiking


NÄR DET ONDA SAKNAR ORD

En begåvad flicka, full av livslust,
sitter mot sin vilja gömd på en
vind i ett gårdshus i Amsterdam,
under tyska ockupationen och
skriver dagbok under hennes sista
2 år i livet mellan 1943-1945.

I sin oskyldiga flicksjäl förstår hon
ännu inte ondskans mekanismer
hos vuxna, och skulle aldrig heller
få tillfälle utforska det.

Annelies Marie Frank (1929-1945)
dog vid 15 års ålder av tyfus
i koncentrationslägret Bergen-
Belsen.

Dagboken genomgick åtskilliga
revideringar av hennes far Otto
Frank för att ikläda den en mer
litterär språkdräkt,vilket bland
litterärt vetenskapliga lektörer
ifrågasatt äktheten och bedömt
den som förfalskning.

Vad begär någon av en tretton-
åring ?
mer än att hon fattas mänsklig-
heten, där ondskan saknar ord.

*




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 255 gånger
Publicerad 2020-12-15 15:46



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP