Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Inspiration: Paul Celan Meridian


Tyngdkraften

För att studenterna skulle förstå klev han upp på stolen och hoppade ner på golvet samtidigt som han släppte en glaskula.
Ser ni nu att glaskulan och jag hamnade samtidigt på golvet.
Vad har det med oss att göra sade en av studenterna arrogant, vi kan ändå inte göra något åt tyngdkraften.
Ställd inför detta blev professorn fundersam, vad svarar man på det?
Han insåg att de gamla vanliga klyschorna att kunskap i sig själv är värdefulla och kan komma till användning skulle inte fungera i detta sammanhang.
Vi kan inte göra något åt det säger du, svarade professorn, hur vet du det?
Det blev tyst i salen och professorn kunde fortsätta sin föreläsning om tyngdkraften.

"Han lärde ut tyngdkraftens lagar, förde fram bevis efter bevis, inför döva öron.
Då svingade han sig upp i luften och lärde ut lagarna svävande - nu trodde de honom, ändå förundrade sig ingen över att han inte återvände från luften."

Paul Celan




Prosa (100-ordare) av Kungskobran VIP
Läst 197 gånger och applåderad av 10 personer
Publicerad 2020-12-18 16:25



Bookmark and Share


  Margit Grell
Skönt svävande, oberoende av alla lagar. Spännande text!
2020-12-21

  DavidM VIP
En historia med fysikaliska och filosofiska strömmar som ger utrymme till tolkning i avrundningen. Spännande skriftat.
2020-12-19

  Blomma-Stjärna VIP
och "ändå förundrade sig ingen över att han inte återvände från luften"
men varför återvände han inte - var hans svävande i luften ett trix, en projektion?
bör vi inte ta svävandet så bokstavligt?
2020-12-19

  Öknens Ros VIP
Människan lärde sig upphäva tyngdkraften om än för begränsad tid, människan hamnade ju på månen och vi flyger med plan.
2020-12-19

  bibbi ahrnstedt
Spännande och vad hände på slutet?
2020-12-18
  > Nästa text
< Föregående

Kungskobran
Kungskobran VIP