Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Traditionerna de heliga hierarkerna Vasil, Grigorie och Ioan

 Vad man inte ska göra, under inga omständigheter, denna dag.

Kvinnor fastar och ber om ett lyckligt äktenskap. Än idag ber mödrar som har döttrar att gifta sig så att de kan ha tur med en bra pojke.

Det sägs att den 30 januari förändras vädret, backarna ändras. Om takfoten flyter kommer våren att vara kall och om det är kallt idag blir sommaren varm.

Enligt populär tradition är det inte bra att arbeta den 30 januari när vi firar de tre hierarkierna. Det sägs att de som arbetar den här dagen inte kommer att ha ett bra år och kanske till och med bli blinda.

Den 30 januari lånas inga hushållsartiklar för att skydda huset från skador. Dessutom säger populär tradition att de tre heliga hierarkierna inte gör hushållssysslor: det finns inga traditioner för de heliga hierarkerna Basil, Gregory och John.

Idag är en fantastisk fest när den grekisk  ortodoxa kyrkan hedrar de tre hierarkierna. Enligt populär tradition är det förbjudet att arbeta den 30 januari. Från urminnes tider gick folk i byarna till kyrkan denna dag för att fira de döda. Tvätta inte kläder för att undvika drunkning eller sopning.




Fri vers (Prosapoesi) av Jeflea Norma, Diana. VIP
Läst 105 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2021-01-29 20:05



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Jeflea Norma, Diana.
Jeflea Norma, Diana. VIP