Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


ANTROPOLOGISK SAMMANFATTNING UR ETNOLOGISK SYNVINKEL

Så ni anser er vara en sån där rasist
och antisemit ni ?

-Jag gillar inte araber för de är smut-
siga, judar är egoistiska och sexgalna,
negrer efterblivna,
kineser fula
och zigenarna stjäl som skator.

Jaha, men då är du vare sig rasist
eller antisemit utan etnicitetsmot-
ståndare mot enskilda folkgrupper
eftersom det endast finns en enda
gemensam ras
vars olika folkgruppers etniciteter
utgörs av just "Homo sapiens"som
du själv tillhör och bland dem du
nämnde var endast några av alla
homo sapiens olika folkstammar
utmärkta.

Om du däremot ogillar alla folkslag
då blev du "Misantrop"vilket även
innebär att du ogillar din egen här-
komst, men skulle du enbart ogilla
judar enkom för att de är judar då
kan du benämnas som antisemitiskt
lagd.

En misantrop behöver inte betyda att
den är inhuman, antisocial eller socio-
patisk mot mänskligheten och avser
ej heller avsky mot individuella indi-
vider utan omfattar hela mänsklig-
heten.

En enskild person som nedvärderar
ett helt folkslag på grund av att hon
inte tycker om deras matkultur är
ingen att fästa en seriös uppmärk-
samhet till och ej heller till någon
som utmärker alla Romer som tjuvar
för att några stjäl eller för att några
judar är egoistiska och sexgalna
eller för att någon tycker kineser är
fula,araber smutsiga och negrer vara
efterblivna för det är enbart obegåvat
sladder och förtal mot enskilda folk-
grupper.

Begreppet om olika människoraser
avfärdades så sent som 1972 av gen-
etikern Richard Lewontin (1929-2021)
ur biologisk synpunkt medan denna
klassificering av olika raser alltjämt
applicerats till olika djurarter.

~




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 186 gånger
Publicerad 2021-08-06 12:48



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP