Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


© Ur "Litterära brottstycken" (582)


FRÅN SENAT TILL POESINS PARNASS

Från en lovande karriär med
statlig ämbetsmannatjänst
övergav den ryske skalden
Aleksej Michailovitj Zjemtjuzj-
nikov (1821-1908)
det ryska samhällskontraktet
1858 för att ägna sitt liv åt en
kritiskt betonad skaldekonst
med satirisk giftighet som en
påminnelse om begravda
sanningars vittnen.

Zjemtjuzjnikov debuterade i
bokform först vid 71 samman-
fattande ca :40 års produktivitet
från olika tidskrifter och dags-
tidningar där han figurerat
med sin oppositionellt satiriska
poesi.

Som en gammal härolds testa-
mente om en svunnen tidsepok
vittnar Zjemtjuzjnikov om den
outtröttliga viljan leva i frihet
i lugn och ro.

~




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 111 gånger
Publicerad 2021-08-07 05:30



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP