Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


© Ur "Litterära brottstycken" (583)


SJÄLVBIOGRAFIN SOM AVSLÖJANDE SIN EGEN MÖRDARE

Den grekiske journalisten och nove-
llisten Aristomenis Koumandareas
(1931-2014) växte upp och levde i en
typisk grekisk småstadsidyll medan
han företog en studieresa genom filo-
sofins och juridikens motsägelsefulla
världar för att sedan växla in på jour-
nalistbanan och samtidigt publicera
sig som novellist i Litterära kulturtid-
skrifter för att sedermera etableras
som romanförfattare.

Aristomenis var ingen förnyare av
den grekiska prosan utan känneteck-
nas mer av det genuint grekiska tem-
perament däri han var i dess tidstyp-
iska anda mer hemmavid än utåtag-
erande.

Hans sista bok som var en självbio-
grafi påminner om en deckarhistoria
och skillnaden är bara att denna är
sann där han beskriver motiv och de
gärningsmän som mördade honom
genom strypning 2014 vars orsak lär
vara att mördaren som lånat pengar
av Aristomenis såg en utväg slippa
återgälda skulden genom att mörda
sin borgenär vilket påminner om den
svenske J.Love Almqvist med skillnad
att där var det borgenären som blev
mördad av sin gäldenär.

Bokens franska titel "Le figaro" skulle
även kunnat tituleras "Vittnet från
graven"

~




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 181 gånger
Publicerad 2021-08-08 00:52



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP