Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


© Litterära brottstycken"(585)


DEN OTÄMJDA HÄCKLAREN

Med rötter från grekiska mytolo-
gin och en av dess förgrundsges-
talter inom den ironiska satirens
komedienner : Aristofanes (445
f, Kr- 385 f, Kr) hämtade Karl.E.
Georg ( Johnson 1891-1938 )
Gerhard (1938-1964) sin näring
att i likvärdig stil ironisera och
häckla sin samtids socialistiska
lönnspel bland politiker, kung-
ligheter och sk kändisar däri var
och en mer eller mindre fick lära
känna på den svenske revymaka-
rens litterära svada eller kritiska
politik i satirens och ironins
språkdräkt vilket hans mest upp-
märksammade text " Trojanska
hästen" ( 1940 )
skrevs mitt under brinnande
krigsockupationer i Europa och
tysken fick åka fritt på svenska
järnvägar medan svensken själv
måste betala förlades texten
med förbud i enl av Kungl, ord-
ningsstadgan af rikets ständer
§ 13 att offentligen uppföras,
men Karl Gerhard ändrade ingen
på utan han lät uppföra den ändå
till den förskrämde Per-Albins
förtret.

~




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 213 gånger
Publicerad 2021-08-11 18:08



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP