Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


© Ur "Litt, brottstycken (587)


DAGBOKSDRÖMMERIERNAS LITTERÄRA SALONGER

Under 1700-talet och långt in i 1800-
talets societet föddes åtskilliga dag-
drivare som inte nödgades arbeta
för sin existens utan levde på arve-
gods och vars enda sysselsättning
var dagboksförfattande
och att mingla i litterära salonger
med andra likasinnade dagboks-
drömmare för att söka en partner
att säkra sin oberoende sociala
status med,
där den skotska dagboksförfattar-
innan Hester Thrale (1741-1821)
var typexempel på en överlevnads-
konstnärs instinkt när hon efter
faderns konkurs nödgades gifta sig
för gods och guld utan kärlek där
den ene ville höja sin sociala rang
och den andre säkra sin materiella
och ekonomiska trygghet där detta
kärlekslösa äktenskap skulle vara
i 17 år tills hennes make avled 1781.

När hon några år senare gifte om
sig var det denna gång av kärlek
men med en fattig musiklärare
som dock ogillades av omgivningen
pg av sociala skillnader och drev
dem i förskingringen ifrån varandra,
det är långt ifrån alla dagböcker
som får ett lyckligt bokslut så länge
epilogen dikteras av andra.


~




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 193 gånger
Publicerad 2021-08-15 17:11



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP