Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Kopplingar, Moderna-vaccin & kapillär extravasationssyndrom

EMA utvärderar möjlig koppling mellan Moderna-vaccin och kapillär extravasationssyndrom

DELA: Facebook Twitter / Källa: BN

European Medicines Agency (EMA) meddelade på fredagen att man har börjat analysera utifrån tillgängliga data om det finns något samband mellan Modernas COVID-19-vaccin och flera fall registrerade med kapillärt extravasationssyndrom, rapporterar EFE, enligt agerpres.

EMA har börjat granska vad det kallade ett "varningstecken" för detta ovanliga syndrom hos sex personer som fick en injektion med Moderna-vaccinet (Spikevax, handelsnamn).

Kapillärt extravasationssyndrom är ett mycket sällsynt, allvarligt tillstånd som gör att vätska läcker från de små blodkärlen (kapillärerna), vilket främst resulterar i inflammation i extremiteterna (armar och ben), lågt blodtryck, förtjockning av blodet och minskade albuminnivåer. blod (ett viktigt protein i blodet).

Information om dessa fall har rapporterats i den europeiska databasen om möjliga biverkningar (EudraVigilance) för länderna i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES), som omfattar 27 stater i Europeiska unionen (EU), tillsammans med Island, Liechtenstein och Norge.

Att starta den här undersökningen betyder inte nödvändigtvis att det finns ett orsakssamband med vaccinet, med tanke på att ett "varningstecken" uppstår efter att läkare rapporterat biverkningar som uppstår efter administrering av ett läkemedel eller vaccin, vilket motiverar starten. av en utredning.

EMAs säkerhetskommitté rapporterade å andra sidan att den inte hade tillräckligt med bevis för att korrelera covid-19-vacciner med flera sällsynta fall av multisysteminflammatoriskt syndrom (MIS). MIS orsakar inflammation i olika delar av kroppen samt tillstånd av svår trötthet, feber, diarré, magsmärtor, huvudvärk, bröstsmärtor och andningssvårigheter.

Kommittén kommer att fortsätta att övervaka all information om fall av detta syndrom hos personer som har fått covid-19-vaccinet.

EMA bedömer vidare data om risken för myokardit och perikardit, båda inflammatoriska hjärtinfektioner, hos vissa personer som har fått mRNA-vaccin (från Pfizer och Moderna).




Övriga genrer (Pastisch/Hommage) av Jeflea Norma, Diana. VIP
Läst 106 gånger
Publicerad 2021-10-30 07:59



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Jeflea Norma, Diana.
Jeflea Norma, Diana. VIP