Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Nära förlisning

Stormen var över oss på en minut
grågröna vattenmassor höga som hus vräkte över oss.
Genom de mörka molnen sprakade blixtar, lyste skrämmande
upp skeppet med sitt gulröda ljus. Regnet vräkte över oss

Skeppslastens höga trähus krängde och knakade
träffades plötsligt av den sjunde vågens enorma vattenmassa.
Det översta virkeslagret for ut i havet med ett fruktansvärt brak
plankorna spred sig över vattnet som slingrande vita ormar.

Rorsman kämpade allt vad ha orkade för att få skeppet upp mot sjöarna
vi rörde oss knappt mot sjön med halv maskin
Det enorma trähuset knakade spände surrningskättingarna till bristningsgränsen
översta lagret hade kraftigt förskjutits vi hade nu fått babords slagsida på 15 grader.

En ny brottsjö vräkte över oss rorsman förmådde inte hålla henne upp mot sjön skeppet föll av mot babord av den enorma kraften.
Slagsidan ökade nu dramatiskt, skepparn beordrade alla man på däck för att kapa kättingarna. Med sjöarna in från styrbord kämpade vi som djur med yxor och spett för att hugga av kättingarna. En jätte våg vräkte över oss, vi for som vantar mot trälasten. De delvis avhuggna kättingarna sprang av med ett brak hela trälasten föll, skeppet krängde till och lutade nu minst trettio grader med lasten hängande över barbords reling. Vi höll oss fast för livet i allt som gick att hålla i. Livräddningsbåtarna krossades till flisor.
Med ett sista ryck lossnade lasten och for ut i sjön , vi reste oss sakta från slagsidan.
Plankorna spred sig över vattnet i stora sjok över de skummande vågorna.

Rosman rättade upp fartyget mot sjöarna, förödelsen på däck var förskräcklig
alla ventiler var sönderslagna relingen på babords sida var krökt och slingrade
sig ner mot vattnet som en sjöorm.
När vi samlat i hop oss fattades två man, förste maskinisten som var från Irland och
jungman som var från Norge.




Prosa (Kortnovell) av Kungskobran VIP
Läst 97 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2022-01-30 12:43



Bookmark and Share


    Sefarge VIP

Spännande våghalsig historia
Med så lite som behövs ute
på havet,för allt skall kantra
Över i en katastrof. Bär själv
Sjömän o deras överlevnads
samt nederlags historier
i blodet!
;)

2022-01-30
  > Nästa text
< Föregående

Kungskobran
Kungskobran VIP