Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


En rest av att vara uppfödd på kiosklitteratur och bibeln. Bilden är min egen.


Leela Austin Wild West

Leela Austin lämnar pastor Elijah Crane på The Bordello of Dolls i Hole. Även pengar till myntinkasten så det skall räcka tills hon är tillbaka. Leela vet ungefär vad han klarar av.

Dagen efter passerar hon den svagsynte begravningsentreprenören Judas Grave. Han har aldrig skaffat sig glasögon. Han avskyr att se döda, men nu nickar han med ett leende efter den suddiga baskern och lyssnar efter skottlossning. Det blir ingen. Uppgörelsen ligger längre fram.

Leela Austin möter dem strax efter vägkorsningen. De hänger i sadlarna som riktiga cowboys. Lite säckade. Hon ser på lång väg att det är hon som skall rida ut i det vassa höga präriegräset.

På träffsäkert avstånd stannar hon. Vrider lite på huvudet, så att det gälla skrapet i öronen tystnar, ett minne från då havet fastnade just så efter öronont i veckor. När det är tyst börjar hon vissla. De fyra reagerar och i motljuset anar de siluetten av en basker. Känner också igen tonerna. Framför dem sitter legenden till häst, Agarth Svensson, sedan år försvunnen norrut med sin fruar.

Två svänger åt vänster, två åt höger, hänger än mer i sadlarna, stukade, rör vid sina brätten, håller stint ögonen på Leela Austins avsågade gevär. Gräset gnisslar. I tanken upprepas en fråga: en kvinna? Det rycker nervöst i kinderna på alla fyra. Leela Austin känner tacksamhet till Agarth Svensson som lämnat arenan till henne för att vara den trickster från ovan hon är.




Prosa (Kortnovell) av Emanuel Sigridsson VIP
Läst 306 gånger
Publicerad 2022-10-25 08:42



Bookmark and Share


  till E
Dikten möte spaghetti-western i en sällan skådad och skruvad duell. Sagolikt bra.
2022-10-29

    Sefarge VIP
Aningens vriden vulgo-burlesk
western-historia från de
fria vidderna i en bland
kompott av stilistiska
Schablon-bilder. ..
Gillas stort.
;)


2022-10-25

  Emanuel Sigridsson VIP
Nu har jag ändrat lite i texten på grund av Kajans kommentar. Försökt göra det tydligare hur jag tänkt.
2022-10-25

  Kajan VIP
,,med ”han” menar jag givetvis legenden ”Aghart Svensson”..
2022-10-25

  Kajan VIP
En spännande och välskriven kortnovell, med en, som jag uppfattar, underliggande lätt absurd humor. Och visst får vilda västernmiljön liv här inför ens inre.

En liten oklarhet uppstår under läsningen; det är efter orden: ”…börjar hon vissla” i slutet av fjärde stycket; även han verkar bära en basker, liksom Leela, vilket förvirrar en aning, och det tar en stund innan jag förstår att det är han som kommer ridande i motljuset.
2022-10-25
  > Nästa text
< Föregående

Emanuel Sigridsson
Emanuel Sigridsson VIP