Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

En vinst för samhället

Barn som har det svårt hemma eller i skolan
möts ofta av beskedet det finns för lite resurser
kuratorn och specialpedagogen går på knäna
socialtjänsten utreder i flera månader
BUP har så långa köer att de måste hårdprioritera
de barn som har gjort självmordsförsök

Handelsbanken SEB och Swedbank
delade 2022 ut 41 500 000 000 kronor till sina aktieägare
vilket motsvarar 4150 kronor till varje svensk medborgare
Pengar som bankerna tjänar på låna ut pengar dyrt
och ge låga räntor till de som sparar
Pengar som ägarna kan använda till vad de vill
villa, bilar, pooler, lyxmat, resor

Det är viktigt att vi som samhällsmedborgare
förstår och accepterar
att ett enormt överskott av pengar
till vissa medborgare
och ett enormt underskott av pengar
till andra medborgare
måste upprätthållas
inte kan ifrågasättas
eller förändras genom politiska beslut

Amen!

 




Fri vers (Fri form) av Respons VIP
Läst 97 gånger och applåderad av 7 personer
Publicerad 2023-02-13 06:43



Bookmark and Share


  Monika A Mirsch VIP
Den krassa verkligheten
på poeters vis! Tack!
2023-02-14

  Anya VIP
Här var det ord och inga visor. Här skriver en som vet, tänker jag.
Ursäkta mitt ordval men jag blir äcklad av dessa banker och bolag med deras vinster. Det smakar så illa i munnen. När ska vi förstå att vårt land blir inte bättre än dess svagaste länk?

2023-02-13

  Lustverket VIP
Ja, exakt så, fördelningspolitik på grund av ideologiska val, inte på nödvändighet.

Som Jaron Lanier uttryckte det: om du har närheten till de rätta nätverken, behöver du i princip bara googla på pengar så kommer de till kontot. De är ju bara ettor och nollor de med, numera, pengarna.
2023-02-13

  Kajan VIP
Ja, eller hur; det presenteras som den enda vägen; absurt ! Ett jämlikt samhälle kunde undanröja en hel del av de, till synes, olösliga problem som vi har.
2023-02-13

  Marita Ohlquist VIP
Utomordentligt bra och tankeväckande text om skilda världar.
2023-02-13
  > Nästa text
< Föregående

Respons
Respons VIP