Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Motorvägen och stigen

på motorvägen kör lastbilar
med produkter från läkemedelsindustrin
bilar med läkare sjuksköterskor
kognitiva beteendeterapeuter

på en av vägskyltarna står det
diagnostisk statistisk manual för mentalsjukdomar
på en annan står det
internationell klassificering av sjukdomar

devisen är
jag observerar och diagnosticerar
ordinerar och medicinerar

målet i fjärran är
den elektriska kemin
i hjärnans synapser
beteendeförändringar
arbetsanpassning.

stigen bredvid motorvägen
bildar en linje från
polyfonin inom rysk litteratur
över dialogiska samtal i finsk psykologi
till en socionomstudent på Säters sjukhus

en annan stig bildar linje mellan
Keropudas i Finland
Tromsö i Norge
via Gällivare i Sverige

på stigen möts
Barbro Sandin
Tom Andersen
Jaakko Seikkula

devisen heter
öppna samtal
jag lyssnar
försöker förstå
reflekterar
man kan inte så noga veta

målet är det språk och den dialog
som hjälper det levande att leva

den som går på stigen
hör motorvägsbullret på avstånd
rör sig så långsamt
att det går att få ögonkontakt
och säga hej

den som kör på motorvägen
uppfattar aldrig människorna vid sidan
vägleds av skyltar till det landskap
där den mätbara evidensen
kan bilda statistik
för metoder och program
för programmering och effektivisering
av mänskligt beteende




Fri vers (Fri form) av Respons VIP
Läst 97 gånger och applåderad av 6 personer
Publicerad 2023-02-16 08:36



Bookmark and Share


  Blomma-Stjärna VIP
... som Kajan, nedan!

2023-02-16

  Kajan VIP
En briljant text om två vitt skilda förhållningssätt; både till människan och själva livet. Mycket läsvärd och tänkvärd.
2023-02-16
  > Nästa text
< Föregående

Respons
Respons VIP