Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


DEN TILLBAKADRAGNE TÄNKAREN

Som högdragen moralist med integritetskrav
verkade det som Joseph Joubert 1754-1824
ville ta med sig sina tankar i graven där han
under sin livstid aldrig offentliggjorde dessa
medan han hela tiden noterade dem i sina
anteckningsböcker med ibland korta aforis-
mer som varvas variabelt av längre invecklade
tankesystem om den mänskliga naturens till-
varo och om litteraturens mångfacetterade
förgreningar vilka ibland äger en begripbar
resonans av litterärt värde,däribland Jouberts
brevväxling med många prominenta namn
som Chateaubriand,Diderot mfl.

Jouberts samlade skrifter ombesörjdes av
hans änka som med Chateaubriand`s översyn
lät utge ett urval 1838 men som skulle komma
att tryckas i mera sammanfattade upplagor.

-




Övriga genrer (Drama/Dialog) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 157 gånger
Publicerad 2023-07-29 20:42



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP