Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


MATINEFILM ISTÄLLET FÖR GUDSTJÄNST

I slutet av femtitalet och i början på sextitalet
förekom en stor tilldragelse var söndag som hette
"Matine" vilket innebar både jul och nyårs afton
för en 10-åring fast det oftast var barnförbjudna
filmer med 15 års gräns och när ridån sakta drogs
isär var det som om hela världen öppnade sig.

Filmerna hade premiär just på vilodagen (söndag)
eftersom det inte längre var brottsligt eller syndigt
vägra gudstjänsten i kyrkan och filmens värld gav
ju mer till själens utveckling än ett kyrkobesök.

Efter att Tarzan och Robin Hood visats var man
dessa hjältar på vägen hem medans man svingade
sig i lianer och fäktade sig fram vilka var verkligare
och naturligare förebilder än jesus och gud.

Det kan sägas medföra en viss fostran leva sig in
i en föreställningsvärd.


-




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 23 gånger
Publicerad 2024-05-12 21:19



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP