Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


DEN RÄDDHÅGSNE FÖRLÄGGAREN

Yttrandefrihet var i Belgien inte det
som präglade landets litterära fauna
under 1800-talet där den mest försik-
tige bokförläggaren Albert Lacroix
1834-1903 drog tillbaka redan tryckta
upplagor av ex Comte de Lautreamont`s
Chants de Maldoror 1869 för att undgå
åtal där ingressen i verket är utpräglat
misotetisk och karaktären i verket en
misantropiskt ond aktör vilken avsagt
sig all moralisk konvention.

Att Lacroix avböjde utgivandet av Bau-
delaires noteringar om Belgien är inte
att förvånas över den galla han utgjuter
över Belgien och dess befolkning.

Däremot må världen tacka denne rädd-
hågsne förläggare med ett hedersbetyg
för att han ändå var den förste att offent-
liggöra Victor Hugo`s "Les Miserables"
1862

-





Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 215 gånger
Publicerad 2023-07-31 17:44



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP