Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


DE SKÖNA KONSTERNAS MARTYRIUM

Myten om den fattige poeten blir i
Henri Murgers (1822-1861) korta
liv till en autentisk historik skildrad
i det verk som skulle förära honom
en byst i Jardin du Luxembourg
vars titel: "Scenes de la vie de
boheme" inledningsvis först publi-
cerades som följetongsavsnitt i en
tidskrift fr 1844 och bok först 1851
som även uppfördes till en Opera
av Puccini "La boheme" (1896) och
fortfarande drar publik på de mer
ansedda teatrarna.

Det är en tragisk ironi att när fram-
gångens sol började lysa släcktes
hans liv precis som det var diktar-
ens offer gåva,
och trots att den tillkom i ett enkelt
vindsrum under en av Paris takåsar
i miserabla förhållanden bland deka-
denta umgängeskretsar i 1800-talets
Quartier Latin skildras det med en
ungdomens odödliga livsrus där
grandiosa föreställningar och krav
på de sköna konsterna bland poeter,
konstnärer, filosofer,sångerskor och
dansare och som frikostigt delar på
sin existensiella livssituation med
uppsluppen livsglädje som man
måste gilla läget för alternativet kan
antas inte vara så lyckat.

-




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 160 gånger
Publicerad 2023-09-01 04:16



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP