Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Nobelpristagare 1908


NÄR PERSONLIG UTVECKLING BLIR TILL EN GUD

Efter en intellektuellt djuplodande
forskningsresa genom filosofins
historia kunde Rudolf Eucken (1846-
1926) inte känna sig tryggad i dess
olika grundföresatser utan beslutade
sig för att utveckla en personligt
inriktad inre självständighet men
som inte befinns enhetligt förbunden
i medvetandet och bestäms av någon
yttre påverkan utan antar hellre den
introvert personliga ur vilken den
utvecklar sig i sin självständighet
likasom i J. G. Fichte's (1762-1814)
Vetenskapslära däri ett fullkomnat
ego utvecklar sig till en guds avbild
där tanken på en annan gud vore
förnuftsvidrigt ohållbar som subjekt.

Man tillåter sig undra vilka som i
modern tid tar till sig av alla dessa
pseudovetenskapliga filosofers läror,
där ex om Swedenborg levat idag
skulle hamnat på psykiatrisk vård-
inrättning.

Genialitet kan hos auktoritära forskare
lätt slå över i galenskap och bli en fara
för mänskligheten som själva inte ser
galenskapen likasom titlar och utmärk-
elser kan vara både farliga och vilse-
ledande om det visar sig vara fel.

*




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 127 gånger
Publicerad 2023-10-06 22:30



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP