Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Läs Brian C. Murarescus bok The Immortality Key. Helst igår. Men imorgon går också bra.


Kort om Dionysus, Jesus, Bacchus, Jenny Nyström och Tomten


Så nu har det framkommit att Jesus inte alls är så unik för kristendomen, Vi visste redan att mycket i Bibeln, den hela skriften, är taget och lånat från andra betydligt äldre religioner och traditioner. Men det här är större. Jesus kanske inte är Dionysus per se. Han kanske inte är Bacchus, som ju är den romerska varianten av Dionysus. Men det är för mycket likheter för att det ska förbises.
De båda är resultatet av en Gud som skapar ett liv med en dödlig människa. De båda dog och återuppstod. De både gjorde vin av vatten.

Brian C. Murarescu skriver i boken The Immortality Key om den grekiska religionen utan namn som använde vin spetsat med bland annat hallucinogener, däribland mjöldryga och svampar, om hur de tidiga kristna i Grekland egentligen bara var en fortsättning av denna religion och tradition. Kristendomen, eller gnostikerna, var alltså sprungna ur mysterierna i Eleusis. Deras första “präster” var, precis som i mysterierna, kvinnor. Med hjälp av det spetsade vinet kunde deltagare i mässorna dö innan de dör. Genom att inmundiga Jesu kropp och blod.

Jag har inte lyssnat klart på boken ännu. Men hör här. En av effekterna av att förtära röd flugsvamp är så kallad egodöd. En slump? Det bästa sättet att få i sig flugsvamp är om man dricker urinen av någon som ätit flugsvamp. Lite som att dricka Jesu blod. En slump? Och nu när det ändå är juletider. Flugsvamp växer ofta under granar. Shamanerna i Sibirien brukade torka svamparna upphängda i dessa granar. Renarna älskar flugsvamp. En slump? Och vet ni vad man kan se för hallucinationer på flugsvamp? Tomtenissar?! Är det en slump? Va? Är det det?! Kolla bara på gamla julkort av Jenny Nyström. Vad ser vi där? Jo, flugsvampar med ansikten och små tomtenissar. En slump? Nej, så klart inte. På något sätt levde folkminnet av flugsvampens kraft kvar hos folket. Kanske var det vanligare än vad vi tror att inmundiga flugsvamp rätt så sent in i historien?

Skönt ändå att juridiken verkar släppa på hindren att få finna Gud, sin religion, eller vad vi nu vill kalla det genom psykedeliska drogers hjälp. Det är ändå från hallucinogener vi människor förmodligen först kom att bli den tänkande intelligenta varelse vi blev. Googla “stoned ape theory” så förstår ni.

Glad första advent eller vad det nu är för nåt, och när det nu sker.




Övriga genrer (Kåseri) av Asgeirr Immanuel
Läst 32 gånger
Publicerad 2023-11-30 16:15



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Asgeirr Immanuel
Asgeirr Immanuel