Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Fritt efter Jeanna Oterdahl (När det lider mot jul, 1909)


När vi lider av jul

Det strålar en stjärna förunderligt klar
i fönstret i storstugan vår.
Den lovar att länge och väl hänga kvar
tixempel till nästnästa år.
När vardan blir slitig och allt känns som skit
då hänger hon högre, då når man ej dit
och man önskar då
en stegpall på hjul.

Ty julen är stressig för stora och små,
är LED-ljus i tusende watt.
Black Friday och ringlande köer också,
så ömmaste hjärta blir matt;
så sommarens sol när den strålar som bäst
ej förtar detta molande mörker och pest
och man önskar blott
en stegpall på hjul.

Och nu, när vi alla slags julklappar fått
och nån frälsare inte följt med
och ingen fe från ett magiskt slott
har tindrande lindrat vårt ve
och stjärnan hänger som alltid den gjort
över allas vår ondska i smått som i stort
blir mitt enda svar:
en stegpall på hjul.




Bunden vers (Annat versmått) av P.K. Wensther VIP
Läst 532 gånger och applåderad av 13 personer
Utvald text
Publicerad 2023-12-04 02:15



Bookmark and Share


  Iréne S Räisänen VIP
Bra rimmat.
2023-12-23

  Larz Gustafsson VIP
Just det. Frälsaren har inte följt med, eftersom min Jesus inte har något med julen att göra - och vice versa.
2023-12-11

  Emanuel Sigridsson VIP
Hur var det? Vi vantrivs i kulturen. Du lyckas väl med att surfa fram i det besvärligt ytliga. Jag tycker att subjektet i texten känns övertygande.
2023-12-07

  Androiden VIP
ett ägg är alltid ett ägg
2023-12-07

  Öknens Ros VIP
Grattis! till utnämningen Utvald text.
2023-12-06

  Annaemi VIP
Finurligt rimmat till hjul!
2023-12-05

  Larz Gustafsson VIP
Jag lider av den och firar den därför icke.
Julen är idiotisk men framför allt hednisk.
2023-12-04
  > Nästa text
< Föregående

P.K. Wensther VIP