Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


ISRAELS AMERIKA

När den katalanske juden Christofer
Columbus 1451-1506
efter sina sjörövareskapader landsteg
Amerika 1492 med ett hundratal män
han räddat och flytt med ifrån spanska
inkvisitionens jakt efter judiska kättare
började folkmordet på urbefolkningen
vars kvarvarande spillror lever idag i
inhägnade reservat som i ett koncentra-
tionsläger.

Efter att judarna blivit utvisade ifrån
Edens lustgård (Israel),för sina synder
135 e Kr utfärdade Storbritanniens
Balfourdeklaration om att ge det judiska
folket en chans att bättra sig genom att
låta dem återinvandra till Israel 2 nov
1917
på villkor att araberna skulle åtnjuta
en egen Palestinsk stat på lika villkor,
och 29 nov 1947 beslutade FN i en reso-
lution delningsplanen och 14 maj 1948
utropades den judiska staten Israel där
Israelerna gjort allt sedan dess för att
tränga ut Palestinierna som idag lever
likt urbefolkningen i Usa undanträngda
i reservat,
där palestinier lever i världens största
moderna koncentrationsläger på Gaza
remsan och går samma öde till mötes
med indianerna i Amerika från Colum-
bus tid genom ett folkmord.


*





Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 67 gånger
Publicerad 2023-12-04 12:38



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP