Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Stockholm

Stockholm
Sedan du
Sedan Stockholm
Igen
Jag vet inte var du börjar och var du tar slut
Fingertopparna längs Skanstullsbron
Knyter bara ena skon
Snubblar över den andra
In i varandra
Fortsätter vandra
Södermalm
Östgötagatan
Den blöta asfalten
mot handflatan
Men det regnar inte
Inte nu
Inte längre
Längre in i folkmassan
Ut vid Maria Magdalena
Vi blir sena
Om vi fortsätter gå
Vi fortsätter ändå
Söder mälarstrand
Känner din hand
Mot handflatan
Mot Brännkyrkagatan
Mot Högalid
Visst har vi lite tid?
Ja, men bara lite
Vi måste tillbaka snart
Bara en till avfart
Långholmen
Drakenberg
Lite mer färg
Först
Går över Västerbron
Det är fel håll
Jag vet det
Men du har koll
Hela vägen in till Rålambshov
Säger ”får jag lov”
Det får du
Och jag får hela Kungsholmen
Sankt Göran och sankt Erik och alla helgon vi rör vid
Med fotsulorna
Vid Barnhusviken
Ser Atlasmuren
Som att bli skuren tvärs över hjärtat
Rakt genom ryggen
In i benmärgen
Och vi ser Röda bergen
Jag frågar om vi verkligen hinner nu
Säger ”du?”
Du ler bara igen
Går mot Sibirien
Visar mig Norra brunn och Á la Lo
Säger här vilar Stockholms framtidstro
Jag förstår inte men frågar inte
Fortsätter förbi Jarlaplan
Du säger vi skiter i Karlaplan
”det gills inte”
”det finns inte”
Jag nickar och pekar mot Ellen Key´s
Det blir mörkt
Ser allt genom ett dis
Springer genom Östermalm och blundar
Kungsträdgården
Alla körsbärslundar
Almarna och Strömbron och Skeppsbron
Och förbi den monarkiska tron
”Nu lämnar vi det här”
Stukar fotleden utanför den Gyldene freden
Du bär mig ett tag
Till Slussplan
Landar på Guldbron
Landar på fel sidan av skon
Ramlar över den och tillbaka till Söder
Du blöder
Från knäskålen
Vi kisar mot Gondolen
Åker inte upp i Katarinahissen
Du säger att den är vissen, kommer dö
Marken luktar som varm snö
Mosebacke
Record mania
Kapellgränd
Vi ser någon som du säger är känd
Men jag vet inte om du bara skojar
Jag frågar när vi är vid Bjurholmsplan
Du säger att det kanske var någon annan
Någon likadan
Genom Bläckan
Sista sträckan
Framme vid kajen
Är det Maj än?
Nej, inte än
Sedan
Och över bron igen
Söder om söder
Gullmarsplan
Här är jag van
Vet vart vi ska
Lägger oss i gräset på Kolerakyrkogården
Snart hemma igen
”vad händer sedan?”
”det blir vår”
Bara en
Månad kvar
”men allvar, den är vår”
”vilken?”
”Stockholm”




Fri vers av Janne Martin
Läst 40 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2024-01-27 15:38



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Janne Martin