Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Även Mozart spelades under sändningen


Schumann från tevesoffan

Hélène Grimaud, som är en fransk pianist
spelade Schumanns pianokonsert opus 54 i a-moll.
Den komponerades 1841 och färdigställdes 1845.
Det är hans enda pianokonsert 
och den uruppfördes i Dresden den 4 december 1845.

Konserten visades på Tv 2 igår kväll
och jag satt bekvämt hemma i tevesoffan
och njöt framför allt av det magiska pianospelet.

Jodå, alla övriga i orkestern var förstås enastående
duktiga, men det var framför allt genom pianisten
som allt blev så förtrollande vackert.

Konserten var från 2022 och många i publiken
bar ansiktsmasker, vilket påminde om hur det var då
när pandemin grasserade lite varstans.

Jag föreställde mig pianisten som liten flicka
som fick spela etyder under en sträng lärares blick 
fast om detta vet jag ju förstås inget. 
Men efteråt läste jag att hon hade börjat spela piano
redan som sexåring vilket inte förvånade mig.

En ynnest att få njuta av så vacker musik
och samtidigt se en pianists magiska fingrar dansa
fram över tangenterna. 




Fri vers av Eva Helene VIP
Läst 87 gånger och applåderad av 8 personer
Publicerad 2024-01-28 14:57



Bookmark and Share


  Anya VIP
Tack för att du tipsar och bjuder in. Måste lyssna på denna franska pianist. Kanske finns konserten på svt play? Ska kolla.
Själv har jag fallit för Arvo Pärt. Hans musik klingar vackert i bakgrunden när jag läser din text.
2024-01-30

  Sparvögat VIP
Dina ord speglar en vacker vandring i musikens värld…
Tack!
Mozarts Requiem hörde jag i Norrtälje kyrka i höstas, fantastiskt!
2024-01-29

  Larz Gustafsson VIP
Hellre Schulman...
2024-01-29

  Marita Ohlquist VIP
Så fint du skriver om en musikalisk upplevelse, väl värd att spara i långtidsminnet.
2024-01-29

  Bibbi VIP
Tack!
2024-01-29

  Koloristen
Robert Schumann är utsökt musik. Återkommer ofta till honom.
2024-01-28

  Tomas Sofia Johansson-Jonsson VIP
jag träffade en kvinna
på ett konstnärskafé
hon var bara 18
men asiatisk
och hade som nån cancer
vid höger öra
hon hade tränat en del...
det fanns faktiskt ett piano på stället
hon spelade den finaste visan
och jag kysste henne på kinden sen
mina tårar rann...
men det blev inget mer
det kallas demokratipiloterna förresten
och hon kallades sofia...
ett matriarkat
2024-01-28

    Sefarge VIP
Tack för upplysande skrivelse!
Till inspirerande kvinno
-fingrar känsliga för
piano-tangenter. ..
;)
2024-01-28
  > Nästa text
< Föregående

Eva Helene
Eva Helene VIP