Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
ur Obegripliga analogier


Frågor om Sanningssökande

* Filosofisk betraktelse

 

Kommer att tänka på en novell

Skriven av Franz Kafka som på svenska heter

’Den sanningssökande hunden’

Har tidigare trott att den handlar om

Nietzsche och hans sökande efter sanning

Men det är sannolikt svårt att bevisa

En sådan tes. Såvitt jag känner till

Finns det inget uttalande eller skrivet

av Kafka att han syftade på Nietzsche

Men han kan t.e.x ha blivit inspirerad

Av Nietzsches texter för sin novell

Jag har kommit fram till det genom

Innehållet i novellen och de ordval Kafka gjorde

Men hur bevisar man det som sant?

Kafka går inte att fråga, han dog 1924

I original på tyska heter Novellen

'En hunds forskning'

 

Saknar du bevis för dig själv

eller andra människors existens?

Saknar du bevis för din uppfattning

Eller tro på det du vill tro på?

Hur bevisar du ditt subjektiva tyckande?

Varför är det så viktigt att hitta

Bevis för sin uppfattning ?

Varför är det så viktigt att hitta

Bevis för vad man tror kan vara sant?

Varför letar människor så intensivt

Efter vad som är sant?

Hur bevisar man vad som är sant?

Tror du på att det finns objektiv sanning?

Hur bevisar man det ?

Med en kamera med ett objektiv?

Vi syns och vi hörs!

 

Taleptox Skrev

Den 20240519

<+>

 




Fri vers (Prosapoesi) av Taleptox VIP
Läst 13 gånger
Publicerad 2024-05-19 08:52



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Taleptox
Taleptox VIP