Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Saker är inte alltid vad de synes vara, har någon visst sagt en gång


Nybörjartur?

-Grabben, du slog strike på första slaget, skrek Jonas till och höll på att sätta läsken i fel strupe. Är du säker på att det är första gången du bowlar? Annars är det ett typiskt exempel på nybörjartur, eller beginners luck, som grabbarna säger ibland.
-Nybörjartur, sa Ante, är att misslyckas de första gångerna.
-Vad snackar du om? Det är ju att slå bästa slaget, menade Jonas.
-Om du bara tänker efter ett slag så skall du inse vad nybörjartur verkligen är. Jag menar att det förstås kan kännas kul att slå en strike, det bästa resultatet av ett klots rullning mot käglorna. Men kommer du verkligen att känna lust att fortsätta bowla om du sedan inte får en enda strike till i samma serie? Som jag ser det, blir lusten större av att inte redan i början nå det som uppfattas som målet.
-Ja, så där kan du ju snacka. Men nybörjartur är att få bästa handen redan första given i poker, att sätta struten redan efter två minuter i första matchen i fotboll.
-Det jag menar med tur, är att få lust att fortsätta, att inse utmaningen och gå loss ordentligt i sin strävan att komma framåt och nå den ena framgången efter den andra, hur liten den framgången än kan tyckas vara i andras ögon.
-Jag håller fortfarande inte med dig. Du övertygar mig ännu inte.
-Tänk på ett parti schack. Om du vinner första spelet, varför skall du då spela igen? Du vann spelet, men vann du någonting i kunskap? Den som förlorade matchen, vann inte spelet, men erövrade säkert viktig kunskap inför nästa möte på spelplanen.
-Du menar att den som vinner spelet är den store förloraren i längden, medan den som ständigt förlorar sina partier sporras att fortsätta och samtidigt vinna ny viktig kunskap?
-Just så menar jag.
-Ja, men just nybörjartur, för den stora massan, som vi väl talar om här… det är ju faktiskt att utan att behärska spelet slå en strike på första seriens första kast med klotet. Så ser de flesta på saken, det kan du ju fråga vem som helst om.
-Nu spelar vi klart det här, sedan skulle vi gå och simma. Frågan är då, kommer du att slå mig, som tävlingssimmat i flera år men som legat av mig, eller kommer du att förlora eftersom du aldrig tävlat förut i bassäng?
-Det kan jag inte veta förrän vi ser slutresultatet. Men jag kommer kanske ändå inte att veta det ens då. För om jag vinner, hur skall jag kunna veta att du inte lät mig vinna, för att vara snäll?
-Det skulle jag aldrig kunna göra. Som jag ser det finns det bara ett möjligt resultat. Du kommer att vinna förstås, inte själva simtävlingen, men i kunskap och i lust att fortsätta tävla i bassäng.
-Skit på dig, jag skall göra allt för att anta utmaningen att vinna!




Övriga genrer av lodjuret/seglare VIP
Läst 318 gånger
Publicerad 2006-11-06 16:30



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

lodjuret/seglare
lodjuret/seglare VIP