Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

eh, tjugohundraåtta..

 

hej förresten!

 

 




språket, sanningen och förnekandet


Om man tillgodogjort sig ett språk,
äger man tillåtelse att
berätta hur något är.

Men i det sambandet, (funktion och yttrande)
ryms också avgörandet av
huruvida yttrandet i sig korrekt
beskriver tillvaron eller inte.

Språk tillåter oss att
beskriva otaliga aspekter av verklighet,
men ingen riktig beskrivning
kan förhandsbestämmas.

Därför måste språket,
vara så pass anpassningsbart att
både sanna och falska utsagor
går att formulera.

Sanningen i sig
är inte inbyggd i språket,
eftersom den till största del är okänd.

Tillgången på negation
gör att det kommer att finnas
en sanning per falsk utsaga,

och tvärt om.




Prosa (Prosapoesi) av wayward - taiga
Läst 324 gånger och applåderad av 6 personer
Publicerad 2008-01-09 15:20



Bookmark and Share


  Connie
På tal om språk:

Och av Första Mosebok kan man förstå att Adam kunde tala så snart han skapats. Själva språket skapade han ändå inte. Det fanns flera dagar före honom, kan man räkna ut.

\"Varde ljus!\" Gud kunde uppenbarligen tala redan från början.
2008-03-14

    Trast
Oj. Intressant. Fast möjligen mera filosofiuppsats än poem, om man undantar radbrytningarna.
2008-01-27

  Larz Gustafsson VIP
Sanningen har gjort sig känd.
Frågan är om vi vill känna Den.
2008-01-11

  Måna N. Berger
Hej hej :)
Klok erinran i början av ett nytt år, att sanningen i sig inte finns inbyggd i språket! Det är bara vår egen, personliga sanning vi kan försöka gestalta med språkliga byggstenar, och redan det kan visa sig svårt nog!
Gott nytt poesiår vännen!
2008-01-09

  © anakreon VIP
Hej, själv!

Sanningen är en beskrivning av en situation som kan ha upplevts på ett helt annat sätt av en annan människa. Språkets begränsningar försvårar tolkningen ytterligare.
Ergo: Den absoluta sanningen avgörs tidivis av en rättvisa som avbildas som både blind och döv.
Carl-Erik
2008-01-09

  Fredrik Stillesjö
Hej Wayward!

En nödvändig språkfilosofisk lektion... tack! Hälsar vännen Fredrik
2008-01-09
  > Nästa text
< Föregående

wayward - taiga
wayward - taiga