Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Det här är en klart påhittad text, språket i texten är även detta påhittat, någon gång i en grå forntid och ända fram till idag har språket hittats på och utvecklats, ibland till och med till det bättre. En novell är helt klart en påhittad text...


I större delen av mitt liv...







...har jag försökt anpassa mitt liv efter de handikappade människorna runt om mig i vardagen, för som han sade den där superkända författaren, man skall ta vara på sin broder. Det är just det jag vill göra och det även om den där brodern råkar vara en sorts syster som även om hon inte jobbar på akuten eller på Barnbördsavdelningen ändå räknas till en möjlig vän sådär bekanta emellan. Det har ibland handlat om att stödja och stötta idéellt eller med någon nominell ersättning i form av inbetalningskort till välgörande ändamål. Men nu har jag helt slutat med att ge bort surt förvärvade eller iallafall juste erhållna pengar från olika håll. Nu när jag förstått att jag själv är handikappad kan jag ju inte bete mig som en person som står utanför den grupp som skall kunna påräkna sig handikappstöd från vanliga icke handikappade människor. Nu blir jag ju inte längre bara givare, utan även en mottagare av olika former av stöd och åtgärder. Även folk vars handikapp inte syns så värst tydligt kan vara handikappade. Förståndshandikapp eller bara svårigheter i att umgås socialt eller svårigheter att läsa, skriva och tillgodogöra sig samhällets alla regler i fråga om samhällsmedlemmens rättigheter och skyldigheter. En människa som inte kan lagar och regler på handens fem fingrar är en klart handikappad människa och borde nu genast sadla om från att bara vara givare till att också vara mottagare. När jag skall iaktta reglerna för mina skyldigheter mot samhället i stort skall jag förstå mig på att vara en givare och när det gäller att bevaka mina rättigheter skall jag förstås vara en mottagare. Här tappade jag till en del tråden till vad novellen egentligen skulle handla om. Men nästa gång jag blir kallad för ett tillmäle så kommer jag inte att anmäla missfirmelsen. Troligen kommer utropet att vilja kalla mig blindstyre eller för hörselskadad, kanske för idiot eller bara mindre som människa betraktad, förminskad i en medmänniskas ögon. Det är förstås ett handikapp i sig, att kalla andra människor för vad man själv mycket väl skulle kunna tänkas vara.




Prosa (Novell) av lodjuret/seglare VIP
Läst 374 gånger
Publicerad 2008-11-01 14:40



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

lodjuret/seglare
lodjuret/seglare VIP