Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Recept på 2 pajer med samma sorts deg, att baka samtidigt


Paj recept




Ingredienser

4-5 stänger rabarber
Tre-fyra medelstora äpplen
5-6 dl havregryn
150-200 gram margarin eller dito
6 dl socker, 2/3 till frukten, 1/3 till pajdegen
3-4 msk kanel
Två pajformar
En ugn på 200 grader i 40 min

Skölj och riv av skalet på rabarbern, skär tunna skivor på cirka två-tre millimeter

Skölj, skär i itu och kärna ur alla äpplen, skär dem sedan i tärningar av storleken 4-5 mm

Lägg bitarna av rabarber och äpplen i varsin stor bunke
Häll rikligt med socker över rabarbern, skaka om bunken så att sockret fördelar sig med bitarna rabarber.

Häll socker i ett vanligt dricksglas
Häll över kanel, en eller två matskedar ungefär, beroende av sockermängd, rör om sakta men noga med en sked så att kanelen inte flyktar sig, häll detta över äpplena och skaka bunken tills sockret blandats väl med äpplena.

Ställ båda bunkarna i kyl eller sval cirka en timma, när de tas ut skall vätskan på bottnen i vardera bunken hällas ut före nedläggning av frukten i pajerna

Medan frukten befinner sig i kylen är det dags att göra pajdegen
Häll havregryn, socker, kanel och margarin i en stor bunke.
Margarinet kan smältas först så går det fortare att blanda till.

Blanda ingredienserna noga, använd ena eller båda händerna i slutet för att säkerställa att det är ordentligt blandat.

Smaka av degen och tillsätt något litet av det som kanske känns som det fattas något av. Exempelvis havregryn har olika storlek, smak och konsistens.

När du tar ut frukten ur kylen eller svalen finner du att den är mjuk och att det samlats vätska i bottnen. Häll bort denna vätska genom en sil eller ett durkslag.

Häll ut litet av degen i botten på vardera formen, det behöver inte täcka i ett lager, bara så jämnt fördelat att det tjänar som grund för den våta fruktmassan. Fördela sedan vardera bunkes fruktmassa i utvald form. Fördela sedan resten av degen ovanpå frukten och ställ in formarna i ugnen. Där de skall stå i 40 min. ställ formarna i ugnens mitt räknat i höjdled

Om du vill kan du klicka på litet extra margarin ovanpå den deg som skyler äppelmassan. 4-6 små klickar räcker.

Pajerna kan mycket väl ätas som de är, serveras med vaniljliknande sås, glass eller bara ätas till någon sorts dryck.

Den här sortens pajer är mycket populära i den förening jag verkat i under årens lopp och har bakats på detta sätt under mer än ett decennium till gästernas fromma och läckra gommar.

Havredeg är ett mindre stampigt sätt att täcka frukten med än att använda mjölbaserad smuldeg som dessutom allt fler människor får så kallad mjölchock av. Havre är dessutom nyttigare att baka pajer med.
200 grader i 40 min garanterar att degen inte bränns under baktiden.




Övriga genrer av lodjuret/seglare VIP
Läst 350 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2009-05-29 10:47



Bookmark and Share


  lodjuret/seglare VIP
jag som inte dricker kaffe funderar på att ockupera något av landets alla slott när familjen är på semester i Dalarna och hålla öppet hus förklädd till för dagen inhyrd ciceron, då kan du komma iklädd fikonlöv och blomma, vattenkammad och med mössan i handen
2009-05-30

    Bim
....VILKEN TID SKALL JAG KOMMA,-JAG KAN BIDRAGA MED KAFFET....
2009-05-29
  > Nästa text
< Föregående

lodjuret/seglare
lodjuret/seglare VIP