Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

digitalfotoredigering

vi är grå vi två vi
ler på inlärt maner i
kompaktkamerafilmerna i
familjefotoalbumen.

på vissa foton anar man en grå ton.
på köksskåp, badrumskakel,
i sig självt redan grått linoleum
i mulna skyar.

och i fotoalbumen stirrar vi
alltid tafatt på en punkt,
ibland rätt in i linsen,
ibland vid sidan av.

aldrig glatt distraherade, aldrig leende åt en grimas bakom fotografens huvud,
aldrig involverade i släktfesten, aldrig vinnare i vare sig i lotteri eller kurragömma.

orkade inte riktigt i talkör skandera Omelett.

våra digitalkameror fångar upp
verklighetens dagrar numera,
fler och fler megapixel tillkommer för var ny modell och
fler och fler mulna moln skyndar till himlar
för våra färgfotografier
att strila ner från.

inte mycket att göra åt - vi får väl helt enkelt
redigera bort och lägga till
retuschera
highlighta
och lägga färgfilter över färgfilter.

under en period redigerade jag fotografierna helt svartvita.
högkontrasterade ansikten till oigenkännlighet.
det var skönt.
rogivande.
vi såg ut som seriefigurer.

med tiden släppte jag lite på kontrasteringen,
lät skuggorna anas, lät
dem ligga lite som de ville över våra anleten.

ligger tysta som djur i dvala på din säng på familjesemestern.
lamporna släckta.
himmeln mulen.
teven avstängd.
vi hör fiskmåsar.
annars inget.
ingen klipper gräset så här dags.
ingen hälsar på med en Koskenkorva.
ingen kommer och spelar på det omoderna PS2:et.

vi cyklar iväg och badar.
jag vet att min hud är gul och du vet att du har kvisslor på ryggen.
vi säger inte det.
vi säger att fan vad kallt det var.
du säger att det snart regnar.
jag säger att det är varmt i solen,
och då och då är det faktiskt det.

jag kysser dig bak örat och du undrar om vi ska cykla hem.
jag stirrar på havet. på himmeln. på vågorna. på brynet.
du med.

vi cyklar tillbaka.


digitala kompaktkamerans garanti gick ut för längesen, den förkastar alla AA-batterier.
jag lyckas ta totalt fem bilder.
tre bilder på dig, en på mig, en på din gardin.

vi åker hem.


väl hemma laddar jag in bilderna i datorn.
försiktigt förändrar jag kontrasterna och ljuset litet.
du ser in i kameran på två av bilderna.

grå dagrarna redigerar jag inte längre bort,
låter oss behålla dem,
låter dem få finnas där.




Fri vers av Luz
Läst 364 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2009-08-13 21:52



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Luz
Luz