Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Pojken i skyltfönstret

Se mig dansa, hör mig sjunga, låt mig visa dig min värld ropar pojken bakom glaset. Huvud vrids, ansikten lyser upp. Jag har sagor, jag har sånger, jag är klok och jag är lärd! Folket ler och applåderar, några nickar och passerar, tänker pojken, varför.. Stanna upp ett tag, fundera, ge mig en chans att imponera!

..vem är du?

Flickan står på sidan av, hon söker undrande med blicken. Denna föreställning som han ställer upp, alla konster, alla spel? Jag har sett dig här idag, säger hon till pojken bakom glaset. Jag har hört allt som du berättat. Jag kan se din smärta, jag kan se din sorg, men vad jag inte kan förstå är varför går du inte ut? Här finns ju allt det du vill ha och mer, varför stannar du där inne?

Pojken sätter sig i hörnet och lägger huvudet på sned. Han ser flickan kliva fram, ser hennes läppar röra sig och hennes fingrar snudda glaset mellan honom och de andra. Hon är vacker, hon är mjuk hon ser sällsamt stilla ut. Han vill röra henne, hålla henne, han vill bjuda henne in. Kom in!

Flickan ryggar bakåt, förundrad och förskräckt. Så underligt han beter sig! Varför svarar han inte på hennes frågor, varför sitter han bara där? Hur kan han tro att någon endaste människa skulle vilja leva med honom där han är? Vill du vara med mig, följ mig då. Flickan skrattar, sträcker ut sin hand mot pojken bakom glaset. Bjuder honom till sig.

Varför skrattar hon åt mig och pekar? Elaka flicka, ber och nekar! Pojken flyger upp i vrede, slår sin näve mot den stumma rutan. Han ser flickans ögon smalna, ser henne vända om och fly. Spring du, du som kan! skriker han, spring du som de andra! Ni som kommer och står, ni som tittar och går, ni som alltid stannar hos varandra! Förbittrad vänder han sig bort från glaset, plockar i ordning sina saker, förbereder nästa nummer.

Se mig dansa, hör mig sjunga, låt mig visa dig min värld ropar pojken bakom glaset. I sitt rum av evig tystnad är hans tankar allt han hör. Han ska sjunga sina sånger ensam, han ska dansa tills han dör. Jag har sagor, jag har sånger, jag kan ge dig allt som du begär! Men mellan pojken och hans längtan står en evig barriär.

Han ser människor passera framför fönstret varje dag. Ser dem på väg någonstans, ser dem skynda, ser dem hälsa på varandra. Han ser dem kramas, ser dem kyssas ser dem vandra hand i hand. Bakom glaset är han ensam, instängd i sin värld.




Fri vers av Sofia Westman
Läst 413 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2009-08-25 18:27



Bookmark and Share


  genni VIP
Du skriver mycket, mycket bra...
Fortsätt så....
2009-09-07

  Dyrbye
Så otroligt bra skrivet! Kunde inte sluta läsa, var som uppslukad! Bästa på länge!! :)

Kram / Anna
2009-08-25

  peter markurth
oerhört välgjod, gillar den mkt, känns
2009-08-25
  > Nästa text
< Föregående

Sofia Westman
Sofia Westman