Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Friv vers, men rimmad.


Verkan #2

Var nu idel öra
för nu skall ni få höra
om en fasans destruktion
som jag såg i en vision.
Jag såg en stor maskin
och den var bara min.
Dess kraft var så enorm
i parti med en storm.
Och så flög den – bang! – i luften
Men tappa inte lusten!
För efter denna explosion
hoppas jag på mer fason!
Med besk medicin
och lite disciplin
blir den åter snäll och fin
denna konstiga maskin.
Ja, efter alla kval
kommer alltid sensmoral.
Men nu nog om detta tunga!
Nu skall jag om synen sjunga:

***

Ka-dung-dang-ka-dunk!
Ka-dung-dang-ka-dunk!
Den är så fin
min maskin.
Den är cool!
Den är ball!
Miljarders kilojoule
står den pall
helt slätt
slår så fint och lätt!
Minst en biljon pascal
i dess kamin!
Visst är den fin,
min maskin?

Ka-dung-dang-ka-dunk!
Ka-dung-dang-ka-dunk!
Med ett tjut
blåses ångan ut.
Hundra hertz – minst – i turbin!
Nu dundrar min maskin.
Finast av maskiner:
Hör! hur rören viner!
Kugghjulen dunkar;
mekaniken, den funkar.
Se hur gnistorna utslår!
Maskinen, ja, den går!

Ka-dung-dak-dak-dak-dak-dak-dank!
Ka-dung-dak-dak-dak-dak-dak-dank!
Kaminen glöder
och ångan göder!
Vad kraft den föder!
Miljarders miljarder joule!
Den bränslet föröder…
Het som en sol!
Man kaminen vill ha mer!
Vill ha mer!
Vill ha mer!
Hur mycket man än ger:
vill ha mer!
Vill ha mer!
Knakar
skakar
brakar
sprakar
gnisslar och gnäller
Hör, hur det smäller!

Ka-dung-dak-dak-dak-dak-dak-dank!
Ka-dung-dak-dak-dak-dak-dak-dank!
Rök är överallt!
Stök, bök, smök
och dunder tusenfalt!
Men kugghjulen slår på
ångan den går på!
Trycket, exceptionellt,
stiger exponentiellt.
Nu tjuter allt så gällt!
Ack! Kaminen den har smält!

***

Med ett dån för högt att höras
skall maskinen nu förgöras.
Ser man dock på litet håll
får man något bättre koll.
Skall man ha en chans
bör man se på viss distans.
Ty allting blåses ut
då processen når sitt slut.
Kilometerhög står plymen opp
efter blott minuters lopp
och skrot i myriader
slår mot marken i kaskader.
Det var visst som själva Fan!
Det ser ut som en vulkan;
liksom ett demoniskt flin!
Så gick det då åt Hin
till slut med min maskin.
Ja, där rök den
ka-da-boom-boom-boom!
Marken är helt plan och tom
där trycket raskt utströk den.

Vilken saga! Med en knall
är nu dikten äntligt all.
Ty blott i fantasin
fanns den, min maskin,
och många gånger än
lär den byggas upp igen.




Fri vers (Fri form) av Serapis VIP
Läst 528 gånger
Publicerad 2011-06-09 20:13



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Serapis
Serapis VIP