Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Att våga närma sig sina medmänniskor kan öppna SÅ många nya dörrar...men tyvärr är verkligheten ofta en annan


Inkräktaren

Från ingenstans
kom hon
hon - den vilda
med yvigt kolsvart hår
pigga, livfulla ögon
full av ideér
glädje och människokärlek

Folket i byn
hajade till
Detta var de inte vana vid!
Alltså - att någon
helt främmande
bara kom så där
och vände
upp och ner
på precis allt

De flesta invånarna
hade bott där
sedan barnsben
alla kände alla
varje dag
var den andra lik
Samlingspunkten
var den lilla matvarubutiken
där det utbyttes fraser
om vädret
Bingolotto
och skvaller om grannarna

Hon med det långa
krulliga håret
kom som en virvelvind
till byn
men...
vad hade hon egentligen
där att göra?
Ingen skulle komma här
och styra och ställa,
menade man

Efter att ha genomlevt
alla fyra årstider i byn
utan att någon enda människa
- förutom hon själv! -
gått över tröskeln i
den röda lilla stugan
med vita knutar
gav hon, den nya, upp
När flyttlasset gick
drog byborna
en lättnadens suck
och livet återgick
till vad det alltid varit

kaffedrickande skvallertanter
som nötte varandras golv
Bingolotto på söndagkvällen
tissel och tassel
bakom rutiga köksgardiner
och röda pelargonier

och missnöje över att
det aldrig
nej, aldrig
hände nåt utöver
det vanliga...




Fri vers av Junitvillingen
Läst 228 gånger
Publicerad 2009-04-13 21:43



Bookmark and Share


  Syrsan
Härlig text med dubbelbottnat budskap. Och denna snäva människosyn som vi omger oss med .. Du har fått fram nyanserna så skickligt!
2009-04-13

  Larz Gustafsson VIP
När skönheten kom till byn...

En verkligt fin och insiktsfull dikt om människors paniska skräck för det som är äkta, livligt och annorlunda.
Det man inte kan kontrollera vill man förgöra.

Superb bild.
2009-04-13
  > Nästa text
< Föregående

Junitvillingen
Junitvillingen