Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Frivers


Spegel

Mitt andra jag
Är inte jag;
Är alltså icke-jag.
Om man står framför en spegel
Och betraktar sitt andra jag
Som icke är jag, men ändå jag
Undrar man vad som är och icke-är.
Om mitt andra jag vore icke-jag,
Men ändå inte icke-är, utan är
Och därför är, fast det icke är jag
Då vore det någon annan än jag,
Men ändå av vara och inte icke-vara.
Den som vore en spegel
Som icke visade icke-jag i sin bild
Utan ett sant varande jag
- Icke en skenbild, utan en upplyst bild
Till att lämna skuggan bakom
Såsom månen då hon är full –
Det är vad jag önskar mig.
Illusioner är nog sanna visioner
Och endast det som inte ses
Är som det är då det är
Utan att vara projicerat:
Ty det projicerade är såsom en bild
Av det som en gång var,
men icke mera är.
Ögonen bedrar själen utan skäl till vådan.
I blindhet bör man alltså betrakta utan att se.
Ty sett är icke rätt sätt att skåda.
Men tör man sticka ut sina ögon för det?




Fri vers av Serapis VIP
Läst 284 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2009-07-01 19:08



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Serapis
Serapis VIP