Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Bankbesöket. En alldeles nyskriven skröna.






Jag gick till banken för att pensionsspara men vet du vad jag fick för råd av den här bakrusiga bankmannen till kvinna?
-Du vet väl att du kan spara pengar genom att byta ut alla gamla grejor hemma mot nya? Spara minst tjugotusen på att byta in förra årets nya bil mot årets nya bil?
-Spara genom att köpa nytt?
-Ja, all bra reklam numera handlar om det. Köp nytt idag, just nu, för nästa vecka går priset upp.
-För att det är motiverat att höja priset och anpassas till den övriga marknaden, ränteläget och inflationen?
-Du har ingen aning om vad du pratar om. Nej, för fan, för att tjäna mycket pengar på en gång och snabbt.
-Men det är ju nya reor varenda vecka.
-Är det? Det verkar inte logiskt.
-Nej, jag tycker det verkar idiotiskt.
-Det är så man bygger upp en finansbubbla.
-Hur då?
-Genom att hela tiden snabba på genom snabba klipp. Stegra alla tänkta värden i en spiral som går allt fortare. Det är som ett pyramidspel ungefär. Köparna som förlorar i längden och vinnarna som går i taket och får börsen att explodera.
-Är det dåligt?
-Vi lär oss aldrig. Det första ihågkomna exemplet var med lökarna i Holland.
-Lökar?
-Folk köpte och sålde lökar som hela tiden steg i pris. När det roliga var över gick folk från hus och hem. De hade inte ens mat för dagen.
-Ungefär som i dagsläget alltså.
-Ja. Fan vet vad du skall placera dina pengar i, madrassen kanske är det säkraste stället. Om du inte är sängrökare förstås.
-Ok. Tack för ingenting. Tjing!
-Tjing!




Prosa (Novell) av lodjuret/seglare VIP
Läst 259 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2009-11-09 11:31



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

lodjuret/seglare
lodjuret/seglare VIP