Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Texten har visst verklighetsunderlag, här gäller det förstås för läsaren att gissa sig till vem denne mästare kan ha varit... Catharina Edin är dock utom tävlan här...


En mästares minnen


Intervju med en gammal mästare som uppmanas att berätta något om sina minnen från förr och så har det kommit till spel med viss koncentrationsförmåga.

åh, jaså det... påminner mig faktiskt om en sak under mina ungdomsår... jag har lärt ut schack för nybörjare och en som det tog tio år att övertygla innan han insåg finesserna i det tidsfördrivet, han förlorade varenda match, det gjorde de andra också i och för sig...

jag brukade sitta och titta ut genom fönstret medan motståndaren gned sina geniknölar och till slut gjorde sitt drag varpå jag kastade en blick på brädet och gjorde mitt motdrag bara för att så åter sitta och titta ut genom fönstret...

inte kunde väl jag i min oskuld förstå att de satt där och gnisslade tänder över mitt beteende och tyckte det var psykologisk terror... inte heller verkade det uppskattas att jag satt och drog lustiga anekdoter mellan de drag jag gjorde... jag ville ju bara fördriva tiden medan motståndaren något tänkte...

ja och gjorde då motståndaren ett direkt dåligt eller rent av katastrofalt drag så sade jag blott ett nonchalant 'om du gör så där förlorar du damen' eller 'gör du så blir du av med tornet', 'flyttar du hästen blir du schack och sedan tar jag damen'...

folk jag lärde spela schack provocerades kanske till att bryta min vinnarsvit och när de till slut gjorde det så sa jag bara att nu var 'lektionerna slut'.

jag valde schack som 'fritt valt arbete' i skolan och slog under första 'timmarna' på några veckor ut både läraren och samtliga av de elever som anmält samma intresse... ändå är jag tämligen amatörmässig på schack eftersom det finns de som slår mig på fingrarna vart jag än kommer numera, en stund i vilket fall.

Om sporten passar även kvinnor? Absolut gör det det, i varje fall om de är begåvade med tålamod också, utöver sina naturligt förekommande intelligens och förmåga att tänka i flera steg samt på flera plan samtidigt.




Prosa (Fabel/Saga) av lodjuret/seglare VIP
Läst 243 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2009-11-27 21:27



Bookmark and Share


  Catharina Edin VIP
Jag har ingen aaaaning ---
Men schack är inte för mig, då mitt tålamod ligger på 1 på en skala på 10.
Tur att det finns andra som är Mästare -
2009-11-28
  > Nästa text
< Föregående

lodjuret/seglare
lodjuret/seglare VIP