Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Not


En hyllning till julen

Den stundande julen, så full utav hopp.
En högtid som jag ska förstöra.
När novembernatt pryglat min sargade kropp
och min svartsjäl har inget att göra.

Då hädar jag friskt om den stundande tid
och skrattar åt heliga nätter,
då födelse skapat en himmelens frid,
bland fårskallar, herdar och getter.

Änglar som sjunger i himmelens kör,
har fått vingarna alldeles svarta.
Klänger på fårherdarna i ett kör,
när dessa bara vill kvarta.

Sjunger att Gud ett sändebud sänt,
så han människorna kan förlåta,
men om han änglarnas underliv känt,
han upptäckt att änglar är kåta.

Och Jungfru Maria hon knullas av nissen
och tomtefar bara han skrattar,
och den vise man från den heliga trissen
klämmer jungfruliga pattar

Josef är full och är blek som ett lik,
och kan inte själv stå på bena.
Hör i ett töcken ett Jesubarns skrik,
utan att röra en fena.

Att Jungfrur som just gått igenom en födsel
lämnar kvar spädbarn i skjulen
i tråg utav både halmstrå och gödsel
har blivit det vi kallar julen

Jag lämnar med skadeglatt sinne det ställe
måhända att jag är bitter
men en mässa med ännu en skenhelig prälle
att höra hans ord jag ej gitter











Bunden vers (Rim) av Knickedick
Läst 455 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2009-12-07 21:03



Bookmark and Share


  Sanna i badet VIP
Rimmet flyter lätt som alltid ur din penna. Ingen hyllning till julen direkt. Det förstås ju lätt...

Det skenheliga har ett falskt tryne. Ord som "var mot andra så som du vill att andra är mot dig" har ofta svårt att höras i vår griniga giriga värld, som är som värst vid julen.

Som Dagerman skrev:

"Jorden kan du inte göra om.
Stilla din häftiga själ.
Endast en sak kan du göra:
en annan människa väl.
Och detta är redan så mycket
att själva stjärnorna ler.
Men en hungrande människa mindre
betyder en broder mer"

Vi behöver tanken att vi människor också bär på något sant, heligt, vackert, värdefullt. Där kommer julen in - ett ideal.
2009-12-08
  > Nästa text
< Föregående

Knickedick
Knickedick